Papa Franja: Demokratske zemlje se klone kulta ličnosti

Svet 08. feb. 202115:23 > 15:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT

Demokratske zemlje moraju se odupreti iskušenju da glorifikuju jednu političku ličnost i osiguraju da vladavina zakona prevlada, rekao je danas papa Franja.

Papa nije imenovao konkretnu zemlju ili incident u svom govoru, tokom kojeg se obraćao diplomatama. Naime, govorio je o događajima tokom protekle godine „u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom“ koje su pokazale potrebu za „inkluzivnim, mirnim, konstruktivnim poštovanjem dijaloga“.

Pročitajte još:

„Razvoj demokratske svesti zahteva da se prevaziđe naglasak na pojedinačnim ličnostima i da prevlada poštovanje vladavine zakona“, rekao je, ne imenujući nijednog konkretnog političara.

„Zapravo, zakon je neophodan preduslov za vršenje vlasti i mora garantovati odgovorna upravna tela, bez obzira na dominantne političke interese“, rekao je on.

Poslednjih godina zabeležen je porast populističkih političara u Sjedinjenim Američkim Državama, Latinskoj Americi i nekim evropskim zemljama.

Demokratija zahteva težnju za „inkluzivnim, mirnim, konstruktivnim dijalogom između svih komponenti civilnog društva u svakom gradu i naciji“, rekao je papa.

Papa je govor održao na godišnjem sastanku sa diplomatama akreditovanim u Vatikanu, koji ima odnose sa više od 180 zemalja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar