Panoramski prikaz Marsa ostavlja bez daha (FOTO)

Svet 25. feb. 202110:24 > 10:25
Podeli:
Foto: NASA / UPI / Profimedia

NASA je objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimila "Istrajnost".

Pročitajte još:

Fotografija je nastala na području na koje je robotsko vozilo sletelo prošle nedelje.

Rub kratera Jezero vidi se na fotografiji sastvaljenoj od nekoliko snimaka, koje je načinilo ovo vozilo.

Naučnici misle da je na ovom mestu pre tri i po milijarde godina bilo nastanjeno buboko jezero u koje se ulivala drevna reka.

Rover je snimio 142 snimka u 360 stepeni pomoću uređaja visoke rezolucije postavljenog na njegov jarbol.

„Smešteni smo se na dobrom položaju sa kog uočavamo neke karakteristike veoma slične onima koje su „Spirit“, „Oportuniti“ i „Kuriositi“, tri robotska vozila koja su pre „Istrajnosti“ sletala na Crvenu planetu, pronašla na mestu njihovog sletanja“, izrazio zadovoljni Džim Bel sa univerziteta u Arizoni.

Glavni zadatak „Istrajnosti“ je da pronađe tragove nekadašnjeg života na Crvenoj planeti, tako što u toku sledeće dve godine prikupiti tridesetak uzoraka stena.

Kamere „Istrajnosti“ pomoći će naučnicima da otkriju geološku istoriju, atmosferske uslove u krateru i utvrde sastav stena i naslaga koje će  prikupiti i doneti na Zemlju u nekoj budućoj misiji planiranoj oko 2030. godine.

NASA je još u ponedjeljak objavila dva  izuzenta zapisa koja je načinio rover, neverovatni snimak spuštanja snimljen iz svih uglova i audiosnimak marsovskog vetrića, prvi zvučni zapis sa Crvene planete, snimljen uz pomoć mikrofona.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar