„Pandora papiri“: Šta povezuje kraljicu Elizabetu i predsednika Azerbejdžana

Svet 07. okt. 202111:23
Podeli:
Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia; Jake Ratz / Alamy / Alamy / Profimedia;

Na spisku svetskih moćnika čije se ime našlo u „Pandornim papirima“ je i kraljica Elizabeta II preko firme „Kraun Estejt“ koja je formalno u njenom vlasništu.

Pročitajte još:

„Kraun Estejt“ kupila je preko ofšora 2018. godine imovinu vrednu 91 milion dolara od porodice kontroverznog predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, pokazuje istraga međunarodnog tima istraživačkih novinara.

Reč je o kancelarijama i nekretninama na osam spratova u ekskluzivnom londonskom okrugu Maifair koje je „Kraun Estejt“ kupio od kompanije „Hiniz Trade & Investment“ čije je sedište u poznatom poreskom raju na Devičanskim ostrvima.

„Hiniz“ je zgradu pomenute kancelarije i nekretnine kupio 2009. godine po nekoliko destina evra miliona nižoj ceni. Prema navodima BBC-a, porodica Alijev od prodaje imovine „Kraun Estrejtu“ zaradila je čak 42 miliona dolara, a transakcija je izvedena preko ofšor kompanija na Britanskim devičanskim ostrvima.

Istraga „Pandorini papiri“ pokazala je da je vlasništvo nad kompanijom „Hiniz Trade & Investment“ bilo u rukama Arze Alijeve, jedne od ćerki azerbejdžanskog predsednika, ali je 2015. godine prebačeno na njenog dedu Arifa Pašajeva.

Alijev inače ima troje dece – Lejlu, Arzu i Hajdara – a oni su navedeni kao akcionari u 44 kompanije koje su registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima, i to u periodu od 2006. do 2018. godine, pokazala je istraga Međunanrodnog konzorcijuma istraživačkih novinara.

„Kraun Estejt“ pripada britanskom monarhu za vreme njegove vladavine, ali monarh ne upravlja njom. Sa druge strane, ova kompanija upravlja svom imovinom, zemljištem i morskim dnom u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj koje pripada monarhu. Portparol kompanije rekao je za „Biznis insajder“ da su sprovedene provere pre kupovine.

„U to vreme nismo utvrdili nijedan razlog zašto transakcija ne bi trebala da se nastavi“, rekao je portparol.

Ako ste propustili…

Pandora papiri (1): Stan u Monaku za čistačicu koja je rodila dete Putinu
Pandora papiri (2): Kako je profitirao Putinov drug iz detinjstva
Pandora papiri (3): Kako je ruski „kralj nafte“ sakrio jahtu i milijarde

Alijev je postao predsednik Azerbejdžana 2003. godine nakon smrti svog oca Hajdara, koji je deset godina vladao tom zemljom. Ilham Alijev je optužen za korupciju, nameštanje glasova, kršenje ljudskih prava i davanje mita.

Šta su „Pandora papiri“?

Pandora papiri su najveća baza procurelih podataka koji otkrivaju tajne poreskih rajeva i pružaju redak prozor u skriveni svet ofšor finansija nekih od najbogatijih ljudi na svetu. Istraživanje je obavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), koji je pristup delio medijima širom sveta.

Oko 11,9 miliona dokumenata otkrili su poreske tajne 35 državnika, među kojima su ruski predsednik Vladimir Putin, češki premijer Andrej Babiš, crnogorski predsednik Milo Đukanović, jordanski kralj Abdulah, bivši britanski premijer Toni Bler…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar