Palmer: Ukinuti etnički izbor članova Predsedništva BiH i parlamenta Federacije

Svet 28. sep. 202123:45
Podeli:
Metju Palmer Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Specijalni izaslanik američkog Stejt Departmenta za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je da bi problem izbornog zakona trebalo rešiti "uklanjanjem etničkih prefiksa" kod izbora članova Predsedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, piše Hina.

„Želeli bismo da vidimo neke ograničene ciljane promene Ustava BiH koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsedništvo i za Dom naroda Federacije BiH. Želeli bismo da se paralelno s tim sprovede reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost“, kazao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike (VOA) na bosanskom jeziku objavljenom u utorak.

Pojasnio je kako bi SAD želele da vide da u BiH postoji izborni sistem koji je u skladu sa temeljnim kompromisima koji su bili deo Dejtonskog sporazuma ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obveze i odgovornosti prema EU.

„To uključuje rešavanje konkretnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, u šta spada i slučaj Sejdić-Finci. Paket koji zagovaramo i na kojem radimo s političarima kako bismo krenuli napred bi postigao obe stvari: pozabavio se onim što brine Europski sud za ljudska prava, slučajem Sejdić-Finci i drugim presudama Evropskog suda ali i promovirao funkcionalnost i pomogao BiH da krene naprijed prema Evropi“, kazao je Palmer koji je izbegao da spomene presudu Ustavnog suda BiH u „slučaju Ljubić“, koja se odnosi na način popunjavanja Doma naroda parlamenta Federacije BiH na čemu posebno insistiraju iz HDZ BiH.

Na pitanje uključuje li ipak pozicija SAD i problem „legitimnog predstavljanja“ o čemu govori predsednik HDZ BiH Dragan Čović, Palmer je kazao da to razumije kao zahtev da se osoba koja zastupa interese Hrvata u dejtonskim strukturama bira većinom glasova hrvatskih birača.

„Razumijemo tu zabrinutost u kontekstu jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te nastavljamo da verujemo da postoji način da se te brige reše u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ovaj proces pregovaranja o ustavnim promenama i izbornim reformama deo je rešavanja te zabrinutosti kao i omogućavanja BiH da ostvari funkcionalniji sistem i sistem koji je više evropski“, kazao je Palmer.

Istakao je da je odgovornost za pronalaženje konkretnih rešenja na politčarima u BiH a međunarodna zajednica, pa tako i SAD, ostaju spremni da pomognu, ali neće nametati nikakva rešenja.

Dodao je da je važno da se rešenja oko kojih se postigne dogovor definišu tako da se izbegne mogućnost novih sudskih osporavanja njihove sadržine, što znači da se mora izbeći bilo kakav novi oblik diskriminacije u izbornom procesu.

„Ideja je ukloniti i smanjiti stepen diskriminacije u političkom sistemu u BiH, osigurati da svi imaju priliku ne samo da glasaju, već i priliku da se kandiduju za bilo koju funkciju“, kazao je Palmer.

BONUS VIDEO: Mamić iz BiH vuče konce u HNS-u

Komentari

Vaš komentar