Pad britanskog izvoza u EU posle Bregzita

Svet 07. feb. 202119:18
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Britanski izvoz u Evropsku uniju pao je u januaru za dve trećine, odnosno 68 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavilo je danas udruženje za drumski saobraćaj i logistiku (RHA), javljaju agencije. Postoji bojazan da će se stanje dodatno pogoršati nakon što Britanija u julu počne kontrolu uvoza iz EU.

Značajnom padu doprinela je pandemija koronavirusa, ali RHA ukazuje i da su u znatnoj meri na pad izvoza utiicale i dodatne administrativne obaveze, papirologija i granične kontrole nakon što je Britanija posle Bregzita prestala da bude deo zajedničkog evropskog tržišta.

Izvršni direktor RHA Ričard Barnet izjavio je za list Obzerver da je njegova grupacija predvidela takav razvoj događaja i da je od britanske vlade tražila da smanji birokratske prepreke i obezbedi nesmetanu trgovinu nakon Bregzita.

„Frustrirajuće je da su se ministri oglušili na upozorenja industrije i stručnjaka“, ocenio je Barnet, naglašavajući da se brojni kamioni koji dovoze proizvode iz Evrope vraćaju prazni jer mnoge britanske kompanije u ovom trenutku i ne pokušavaju da izvoze robu na tržište EU.

Barnet je ukazao i da je na carini zaposleno samo oko 10.000 ljudi, što je tek petina od broja koji bi, prema analizi RHA, bio potreban za efikasan sistem kretanja robe i dobara.

Postoji bojazan da će se stanje dodatno pogoršati nakon što Britanija u julu počne kontrolu uvoza iz EU.

Velika Britanija i EU postihle su u decembru prošle godine sporazum prema kojem za većinu roba ne postoje carine, ali sporazum ne sprečava uvođenje dodatne papirologije i sanitarne dokumentacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar