Pacijent u Republici Srpskoj zaražen s dva soja korone

Svet 01. apr. 202114:32 > 15:53
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"Izolovali smo dva soja koronavirusa kod jednog obolelog" kaže za Nova.rs dr Višnja Mrđen, virusolog u Kliničkom centru u Banjaluci. Ovaj slučaj iznenadio je zdravstvene radnike i laborante, a doktorka navodi da će se detaljno sekvenciranje tek raditi.

Pročitajte još:

Rezuultati ovog pacijenta su, kako saznaje Nova.rs pokazali da je zaražen istovremeno izvornim vuhanskim sojem i sojem N501Y koji je mutacija ovog virusa, a prisutna je i u britanskom i u južnoafričkom soju koronavirusa.

„Pacijent je testiran pozitivno na koronavirus, a onda smo radili test na britanski i južnoafrički soj. Izolovali smo dva soja kod jedne osobe. Ta mutacija koja je kod njega pronađena, pored izvornog soja virusa, nalazi se i u nekim drugim sojevima, ali mi imamo mogućnost da ispitamo samo britanski i južnoafrički. Kad kolege počnu da rade sekvenciranje na sve mutacije onda ćemo znati tačno šta je kod tog pacijenta u pitanju. To očekujemo za koji dan“ objašnjava dr Mrđen.

Foto: EPA-EFE/SHEPHERD ZHOU

On se leči isto kao i ostali kovid pozitivni pacijenti, napominje doktorka.

„Kod ove osobe postoji malo teža klinička slika i virus se lakše prenosi, pa mora biti duže u izolaciji“ naglašava dr Mrđen.

virusolog Višnja Mrđen Foto:printscreen/youtube/ATVBL

Ovo nije prvi put da se u svetu čuje za ovakav tip zaraze. Proteklih dana svetski mediji pišu o naučnicima u Indiji, koji su otkrili novu varijantu koronavirusa i nazvali je „dupli mutant“.

Zvaničnici proveravaju da li je varijanta gde se dve mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod nje eventualno manja efikasnost vakcina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar