Ovo je novi početak za Hrvatsku: Milanović i Makron se obratili nakon sastanka

Svet 25. nov. 202111:38
Podeli:
Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Francuska himna Marseljeza odjekivala je u četvrtak na Pantovčaku na svečanom dočeku Emanuela Makrona, koji boravi u prvoj poseti jednog francuskog predsednika Hrvatskoj od njenog osamostaljenja. Hrvatski predsednik Zoran Milanović primio je francuskog predsjednika Emanuela Makrona uz najviše državne počasti.

Nakon svečanog dočeka, dvojica predsednika uputila su se na sastanak jedan na jedan, nakon kojeg su dali izjavu za medije.

Prvi se obratio Zoran Milanović.

“Izizetna mi je čast, tako se kaže, ali ova čast je posebna, da je našu državu posetio francuski predsednik, gospodin Makron. Razgovarali smo pre svega o nabavci aviona, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i finansijski, ali i o zbivanjima u regiji i svetu, Ukrajini, Rusiji… To su sve stvari koje Francuska, jedina nuklearna sila u EU i stalna članica Veća bezbednosti, gleda na jedan način koji je malo širi od našeg. Razgovore ocenjujem odličnima, iz ovog će slediti strateška saradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi i radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima mali, novi početak. Ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem.

Ove narandžaste trake koje nosimo, u pet ujutro nakon druge kafe, moja supruga kaže da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Skrojili smo to u pola sata. Drago mi je da se francuski predsednik pridružio tome… Hvala vam”, rekao je Milanović, prenosi N1 Hrvatska.

Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Makron je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja.

“Ovo je poseta prijateljstva. Pripadnost Europskoj uniji ono je što doprinosi miru i prosperitetu. Današnja zvanična poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara, učvrstiće našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi obrane koja isto tako učestvuje u NATO-u. Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ova poseta je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama”, rekao je Makron.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar