Ove godine bez tradicionalne dodele Nobela u Stokholmu

Svet 22. sep. 202017:18
Podeli:

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade na području medicine, fizike, kemije, književnosti i ekonomije, zbog epidemije koronavirusa prvi put nakon 1944. godine neće putovati u Stokholm kako bi primili svoje nagrade, objavili su organizatori.

Umesto svečanosti u glavnom gradu Švedske, dobitnici će primiti medalje i diplome u zemljama u kojima žive, navodi se u saopštenju Nobelove fondacije.

Nagrade se tradicionalno dodeljuju 10. decembra, na dan smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu. Toga će dana švedska televizija emitovati emisiju u kojoj će se prikazati uručivanje ovogodišnjih nagrada u raznim delovima sveta, objavila je Nobelova fondacija.

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu, koji organizuje dodelu Nobelove nagrade za mir u norveškoj prestonici Oslu, objavio je da se ovogodišnja svečanost neće održati u gradskoj većnici zbog pandemije koronavirusa, već u auli Univerziteta gde su se nagrade već dodeljivale od 1947. do 1989.

Na ceremoniji u Oslu bit će ograničen broj ljudi, a ovogodišnji laureati i laureatkinje prisustvovaće će ceremoniji lično ili onlajn. Otkazan je banket koji se tradicionalno održava nakon dodele Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici nagrade objavljuju se u oktobru, a ceremonije su se tradicionalno održavale 10. decembra u Stokholmu i Oslu.

 

 

Komentari

Vaš komentar