Otmičari 17 američkih misionara na Haitiju traže 17 miliona dolara za otkup

Svet 19. okt. 202120:47 > 20:47
Podeli:
Haiti
Foto: DAVID DE LA PAZ / Xinhua News / Profimedia

Otmičari koji su oteli 17 američkih misionara, uključujući petoro dece, istočno od glavnog grada Haitija, traže otkupninu od 17 miliona dolara, potvrdili su za Frans pres bezbednosni izvori.

Članovi bande „400 mavozo“ koji mesecima kontrolišu zonu u kojoj se u subotu kretala grupa otetih misionara i članova njihovih porodica, tražili su po milion dolara za svaku kidnapovanu osobu, prema podacima do kojih je došao Frans pres.

Haićanski ministar pravde List Kitel potvrdio je umešanost te naoružane grupe i rekao za list Vašington post da otmičari obično traže visoke sume koje se posle spuste tokom pregovora. On je rekao da njegov tim ne učestvuje u pregovorima.

U nedelju je organizacija Christian Aid ministries čiji su članovi oteti misonari, saopštila da se u otetoj grupi nalazi pet muškaraca, sedam žena i petoro dece.

Ta verska institucija čije je sedište u Ohaju, navela je da su se te osobe vraćale iz posete sirotištu kada su otete zajedno sa članovima svojih porodica.

U aprilu su pripadnici te iste grupe držali deset osoba, među kojima i dvoje francuskih sveštenika, i to 20 dana u istom regionu, koji se nalazi između Port-o-Prensa i granice sa Dominikanskom Republikom.

SAD označile su Haiti kao crvenu zonu, i ne preporučuju svojim državljanima da ga posećuju posebno zbog brojnih otmica, uz navode da su žrtve redovno američki državljani.

BONUS VIDEO: Migranti iz Haitija na američkoj granici

Komentari

Vaš komentar