Otkriveno zašto je prekinuto ispitivanje oksfordske vakcine

Svet 09. sep. 202014:22 > 14:58
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv korona virusa, koju su razvili "Astra Zeneka" i Univerzitet Okford, obustavljena su nakon što je učesnik ispitivanja imao neželjenu reakciju. Iako iz farmaceutske kompanije nisu saopštili detalje o negativnoj reakciji koju je razvio jedan od vakcinisanih dobrovoljaca, u međuvremenu su se pojavile informacije da je on dobio transverzalni mijelitis, odnosno upalu kičmene moždine.

„Astra Zeneka“ opisala je prekid kao „rutinski“, a bolest kao „neobjašnjenu“. Međutim, „Njujork tajms“ prenosi da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije ili razbuktavanja neke autoimune bolesti.

Ova bolest podrazumeva kompletan poprečni presek kičmene moždine koji sprečava komunikaciju između mozga i tela ispod nivoa upale. Simptomi se ispoljavaju samo u delu tela ispod linije upale i odnose se na otežano kretanje i senzorne probleme, prenosi Index.

Pročitaj i:

Tajming dijagnoze, kao i to da li je ona povezana sa primljenom vakcinom, i dalje je nepoznat. Nezavisna istraga će tek utvrditi da li je bolest posledica reakcije na vakcinu.

Nakon uspešne prve i druge faze ispitivanja koju je prošla oksfordska vakcina, pojačane su nade da bi to cepivo moglo biti jedno od prvih na tržištu. Treća faza ispitivanja počela je pre nekoliko nedelja i obuhvata oko 30.000 ispitanika u SAD, Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena bezbednost.

„Bi-Bi-Si“ navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje oksfordske vakcine prekinuto od aprila kada je počelo njeno testiranje na ljudima. Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, ali do tada su sve dalje vakcinacije u svim zemljama koje učestvuju u testiranju privremeno obustavljena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar