Otkriven uzrok požara u kovid bolnici Tetovu gde je poginulo 14 ljudi

Svet 09. sep. 202111:58 > 12:00
Podeli:
Makedonija, Tetovo, Kovid bolnica, požar, nesreća, izgorela kovid bolnica
Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Zamenik vatrogasnog komandira Tetova Sašo Trajčevski rekao je da je uzrok katastrofalnog požara koji je odneo najmanje 14 života eksplozija boce s kiseonikom u bolničkoj sobi.

Još je rano nagađati jesu li problemi uočeni tokom otvorenja bolnice uzrokovali incident ili su uzrok požara bile uništene cevi, ali istina će se utvrditi nakon obavljene istrage, piše Dojče vele. 

Naime, optužbe idu u smeru same gradnje privremene bolnice i štete na središnjem sastavu snabdevanja kiseonikom. Naime, od 15. aprila kad je bolnica stavljena u pogon, pa sve do jučerašnjeg katastrofalnog požara, kovid centar je dva puta bio tema javnosti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na dan otvorenja privremenog dela izgrađenog za smeštaj pacijenata sa koronavirusom, direktor bolnice Artan Etemi, izjavio je da su uočeni građevinski propusti, te je zamolio izvođača radova da ih što pre ukloni. Greške su bile manje i plan je bio da se isprave u nekoliko dana.

„Odnose se na pod i nekoliko manjih infrastrukturnih grešaka. Dan im je rok od pet dana da se greške isprave. Postoji struja i voda, a za sistem snabedvanja kiseonikom nam je rečeno da će biti instaliran kroz dva ili tri dana. Ako ne dođe do problema, koristićemo ga već iduće nedelje“, rekao je Etemni pre samo nekoliko nedelja.

Naredni incident dogodio se 23. avgusta kada je jedan zaposlenih prijavio štetu na središnjem delu sistema snabdevanja kiseonikom. Dve sporedne cevi bile su fizički oštećene, ali tada na sreću nije bilo posledica po pacijente.

„Imali smo sreće da smo spasili živote svih 125 pacijenata, jer da je oštećenje bilo na glavnoj cevi, to bi bila katastrofa“, kazao je tada dr. Gzim Nuredini, koordinator u u kovid centru.

Makedonija, Tetovo, Kovid bolnica, požar, nesreća, izgorela kovid bolnica
Foto: Arbnora MEMETI / AFP / Profimedia

Nedelju dana nakon incidenta, policija je uhapsila 42-godišnjaka iz sela Zelino zbog sumnje da je namerno oštetio cevi u bolnici. Nije otkrivena informacija o motivu osumnjičenog.

Makedonija, Tetovo, Kovid bolnica, požar, nesreća, izgorela kovid bolnica
Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Mediji javljaju kako je privremena bolnica bila izgrađena od plastike i vrlo zapaljivih materijala, a u trenutku izbijanja požara u bolnici su bila ukupno 24 pacijenta, osmoro medicinskih radnika, te članovi porodica pacijenata. Tela žrtava prevezena su u forenzički centar.

Makedonija, Tetovo, Kovid bolnica, požar, nesreća, izgorela kovid bolnica
Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Lokalni vatrogasci saopštili su da su dojavu o požaru dobili u 21.02 sati, te da je na teren izašlo sedam vozila i 30 vatrogasaca. Međutim, vatra je zbog velike količine plastike planula brzo, što je onemogućilo evakuaciju ljudi.

BONUS VIDEO Veliki požar u bolnici u Severnoj Makedoniji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar