Otkriven tunel od Meksika do Arizone, najopremljeniji u SAD

Svet 08. avg. 202023:51 > 09. avg. 2020 00:00
Podeli:
Meksiko Arizona tunel
Foto: REUTERS/Mike Blake

Tunel na granici između Arizone i Meksika pronađen je ovog utorka, a istraživači kažu da još nije poznato koja je njegova namena, ali da je veoma dobro opremljen, s obzirom da poseduje ventilaciju, šine i drugu skupu opremu.

Utvrđeno je da se deonica kretala od San Luis Rio Kolorada u Meksiku, do San Luisa u Arizoni. Zanimljiva činjenica u vezi sa ovim tunelom jeste da je on sagrađan na terenu koji ne pogoduje izgradnji ovakvih konstrukcija, budući da je pesak veoma mekan, ali je i pored toga bio opremljen vodovodom, šinama, ventilacijom.

„Ovo je definitivno najopremljeniji tunel u istoriji SAD, a svakako najbolji koji sam ikada video u životu“, izjavio je Karl E Landram, vršilac dužnosti glavnog patrolnog agenta Jama oblasti.

Istraživači bezbednosti započeli su iskopavanja krajem jula nakon što su lokalni stanovnici prijavili da su pronašli vrtače u blizini. Istraživači su do tada već imali navode o tunelu, ali ga nisu dublje proučavali.

Kamera je spuštena na dubinu od 7,6 metara, a tunel je otkriven u utorak. Tunel je širok 3, a visok 1,2 metara.

Istraživači nisu shvatili koja je bila namena tunela, niti koliko je dugo bio pravljen. Procena je da ukoliko je ručno rađen, njegova izrada je mesecima trajala.

Zna se da krijumčari godinama unazad koriste tunele kako bi prebacivali drogu i ljude preko granice. Jedan takav, otkriven pre nekoliko godina, vodio je od jedne kuće u Meksiku do restorana brze hrane u Arizoni. Vlasnik, Ivan Lopez uhapšen je nakon što su kod njega pronađene veće doze amfetamina, kokaina i heroina. Osuđen je na 7 godina zatvora.

Istraživači nastavljaju sa analiziranjem namene tunela otkrivenog u utorak.

Pročitajte još:

Komentari

Vaš komentar