Otkriven identitet ukrajinskog vojnika: Artem (21) jutros ubio pet kolega FOTO

Svet 27. jan. 202210:20 > 10:30
Podeli:
Artem Ryabchuk vojnik
Artem Rjabčuk Foto:STR / AFP / Profimedia/Ukraine's Interior Ministry

Vojnik ukrajinske Nacionalne garde koji je danas pucao na svoje kolege u jednoj vojnoj fabrici u Dnjepru iz nepoznatih razloga i tom prilikom ubio pet ljudi i ranio još pet osoba, uhvaćen je nekoliko sati nakon napada, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski imenovao je regruta Artema Rjabčuka kao odgovornog za napad i rekao je da će on „snositi najstrožu odgovornost predviđenu zakonom“. Prilikom hapšenja vojnik je u svom posedu imao pušku “kalašnjikov” i 200 metaka.

Monastirski je rekao da će biti formirana specijalna komisija koja će istražiti sve okolnosti koje su mogle da dovedu do zločina.

Ukrajinske službe potvrdile su da napadač nije bio pod nadzorom, kao i to da ništa nije ukazivalo da ima psihičke probleme. Služio je samo tri meseca, a ima 21 godinu.

Incident se dogodio rano jutros u fabrici raketa “Pivdenmaš” tokom primopredaje oružja stražarima, navodi se u saopštenju. Policija je navela da su među žrtvama četiri vojnika i jedna žena civil.

“Istraga će se, pre svega, fokusirati na pitanje - šta je bio motiv za izvršenje tako strašnog zločina? Prvo će se proučiti pitanje da li se vojnik suočio sa psihološkim pritiskom u timu”, napisao je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Fejsbuku.

Istražitelji će, kako dodaje, ispitati kako je vojnik Artem Rjabčuk uopšte prošao medicinsku komisiju koja mu je omogućila pristup oružju.

"U svakom slučaju, on će se suočiti sa najtežom kaznom predviđenom za masovno ubistvo. Sada je najvažnije da se, što je pre moguće, pronađe i pritvori Artem Rjabčuk kako ne bi imao vremena da počini nove zločine", naveo je Geraščenko.

BONUS VIDEO: Rusija i Ukrajina: Ide li Evropa ka ratu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram