Otkrivamo: Porfirije potpisuje ugovor sa CG posle Sabora

Svet 22. apr. 202111:16 > 11:18
Podeli:
Zdravko Krivokapic i patrijarh Porfirije
Zdravko Krivokapić i patrijarh Porfirije Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Srpska pravoslvna crkva prihvatila je Temeljni ugovor kojim se regulišu odnosi sa državom Crnom Gorom i njega će potpisati patrijarh Porfirije nakon izbora mitropolita crnogorsko-promorskog, saznaje Nova.rs.

Kako navodi izvor našeg portala  iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Sinod SPC je na poslednjoj sednici jednoglasno usvojio predlog ugovora koji je Vlada Crne Gore ponudila toj verskoj instituciji, a kojim se odnosi dveju strana preciznije definišu.

Pročitajte još...

“U javnosti je prisutna zamena teza. Posle izbora 30. avgusta, nakon što je vlada Duška Markovića prešla u tehnički mandat, tadašnji pravni savetnik  Mitropolije crnogorske-primorske, sveštenik Velibor Džomić i Vladimir Leposavić, sada ministar u vladi, su sa  još nekoliko advokata predložili vladiki Joanikiju da se Temeljni ugovor potpiše za vreme odlazeće vlade, što je bio potpuno nepotreban korak. Njihov predlog je tada odbijen, jer je navedeno da to veoma loša ideja”, navodi izvor Nova.rs iz Mitropolije.

Naš sagovornik navodi da je kasnije definisan novi ugovor, na čijoj su izradi zajedno radili vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić. 

“Oni imaju stalnu komunikaciju. Taj Temeljni ugovor je već usaglašen na nivou Vlade Crne Gore, odnosno pravnog saveta i Sinoda SPC. Na nekoliko prethodnih sastanaka Sinoda je bio prisutan i Episkopski savet Mitropolije, koji je učestvovao u konstulacijama prilikom usvajanja tog dokumenta. Na poslednjoj sednici Sinoda je taj ugovor usvojen jednoglasno i predat je Vladi Crne Gore. Iz vlade je poručeno da će taj ugovor biti potpisan, ali da se čeka da patrijarh Porfirije odredi termin kad će se to uraditi”, navodi naš sagovornik, dodajući da će to biti posle prvih dana maja.

“Najverovatnije će patrijarh Porfirije doći u Crnu Goru na ustoličenje mitropolita. Verovatno je njegova odluka da se prvo izabere prvi čovek Mitropolije crnogorsko-primorske, pa da nakon ustoličenja njih dvojica zajedno sa premijerom Krivokapićem potpišu Temeljni ugovor. Taj dokument će preciznije definisati odnose države i Crkve, odnosno praktična pitanja koja nisu detaljno obuhvaćena zakonom”, ističe sagovornik Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram