Otkazana rođendanska proslava kraljice Elizabete

Svet 20. mar. 202100:07
Podeli:
Kraljica Elizabeta Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Ni ove godine neće biti tradicionalne vojne smotre povodom rođendana kraljice Elizabete II, pošto je svečanost otkazana drugu godinu zaredom zbog pandemije koronavirusa, saopštila je u petak Bakingemska palata. Razmišlja se, da se umesto proslave, kao i prošle godine, organizuje smotra u dvorcu Vindzoru, 40-ak kilometara zapadno od Londona.

Kraljica će 21. aprila navršiti 95 godina, a njen se rođendan tradicionalno slavi u junu velikom vojnom smotrom u centru Londona pod nazivom „Pozdrav bojama“ u kojoj učestvuje stotine vojnika i hiljade gledalaca.

Svečanost vuče korene iz ratnih priprema, kada su se vojnicima pokazivale sve zastave kako bi ih mogli prepoznati u bojnom vrtlogu.

Kako bi se nadoknadilo to godišnje događanje, razmišlja se o organizovanju smotre u dvorcu Vindzoru, 40-ak kilometara zapadno od Londona.

I prošle godine je svečanost bila otkazana i zamenjena manjim događajem u Vindzoru, u koji su se Elizabeta II i njen suprug, princ Filip (99), povukli u martu 2020., na početku pandemije u Velikoj Britaniji.

Ta zemlja je najteže stradala u pandemiji koronavirusa koja je pokosila više od 126.000 ljudi.

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, otpušten je u utorak iz bolnice u Londonu, gde se mjesec dana lečio od infekcije i srčanih tegoba.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar