Juan Longping
Juan Longping Foto: Chinatopix via AP

Naučnik Juan Longping, čiji je razvoj sorti pirinča visokog prinosa doprineo transformaciji Kine, umro je danas u 91. godini.

Juan, poznat po nadimku „otac hibridnog pirinča“, umro je u bolnici u gradu Čangša na jugu Kine, javila je agencija Sinhua. Petina ukupne količine pirinča širom sveta potiče od sorti stvorenih zahvaljujući hibridnom pirinču posle Juanovih otkrića.

Brojni građani su se danas okupili ispred bolnice u kojoj je umro kako bi mu odali počast. Do ključnih otkrića u istraživanju pirinča, koja su ga proslavila, Juan je došao 1970-ih.

Razvio je hibridni soj pirinča čiji je godišnji prinos bio 20 odsto veći od postojećih sorti, što je značilo prehranu za dodatnih 70 miliona ljudi. Njegov rad je doprineo transformaciji Kine od zemlje u kojoj nema dovoljno hrane u prehrambeno sigurnu zemlju, za svega tri decenije.

Godine 2004. dobio je Svetsku nagradu za hranu. Juan i njegov tim su sarađivali sa desetinama zemalja širom sveta na rešavanju pitanja bezbednosti hrane i neuhranjenosti.

Istraživanjem se bavio i u poznim godinama. Pre četiri godine je doprineo stvaranju soja pirinča sa niskim sadržajem kadmijuma, za oblasti pogođene zagađenjem teškim metalima, smanjivši količinu kadmijuma u ​​pirinču više od 90 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar