Osude sukoba u Jerusalimu: Sprečiti napade na vernike

Svet 08. maj. 202119:16
Podeli:
Jerusalim Palestina sukob policija neredi
Sukob Palestinaca i izraelskih policajaca u Jerusalimu Foto:REUTERS/Ammar Awad

Međunarodna zajednica, uključujući arapske saveznike Izraela, osudila je danas tu zemlju zbog nasilja u Jerusalimu u petak uveče, u kome je ranjeno više od 200 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca, te zbog očekivanog iseljenja palestinskih porodica iz kvarta Šeik Džarah u tom gradu.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su normalizovali odnose s Izraelom prošle godine i do sada su imali tople odnose sa tom zemljom, izrazili su duboku zabrinutost i osudili izraelske vlasti zbog „upada u svetu džamiju Al Aksu“.

Abu Dabi je naveo da Izrael mora da štiti palestinsko pravo na veroispovest i da je ta zemlja odgovorna za „smirivanje“ situacije, te apelovao na nju da „okonča sve napade i poteze koji vode do nastavka napetosti“, preneli su izraelski mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bahrein koji je takođe uspostavio diplomatske onodse s Izraelom zahvaljujući posredovanju SAD, oštro je osudio jevrejsku državu zbog akcija na Brdu hrama gde se nalazi džamija Al Aksa, ocenivši da mora „zaustaviti provokacije protiv naroda Jerusalima i sprečavati svoje snage da napadaju vernike tokom svetog meseca ( Ramazana)“.

Neredi i sukobi su izbili na svetilištu koje muslimani zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište) posle molitvi poslednjeg petka u mesecu posta. Brdo hrama u Starom gradu u Jerusalimu je već dugo poprište izraelsko-palestinskog nasilja.

To je najsvetije mesto u judaizmu, a tamo se osim Al Akse nalazi i džamija Kupola na steni.

Saudijska Arabija, koja nema zvanične odnose s Izraelom, ali se uveliko izveštava o njenim tajnim vezama sa jevrejskom državom, takođe je odbacila planove o iseljenju Palestinaca iz njihovih domova u Jerusalimu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova kraljevine.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da Izrael „mora zaustaviti sve mere koje narušavaju svetost džamije Al Aksa“ , dodavši da je potencijalno iseljavanje Palestinaca kršenje međunarodnog prava i smanjuje šanse za rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države.

Izrael se najpre součio sa osudima meunarodne zajednice zbog planiranog iseljenja Palestinaca i UN su upozorile da bi to mogao biti „ratni zločin“. Osudama su se pridružile SAD, a danas i Rusija i EU.

Najnovija napetost je podstakla bojazan od većeg sukoba i ekstremistički islamski Hamas u pojasu Gaze je na to upozorio.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar