Ostavka austrijskog zvaničnika zaduženog za uvoz vakcina

Svet 15. mar. 202113:19
Podeli:
Klemens Martin Auer Foto: Printscreen/Twitter/Luis Gil Abinader

Visoki austrijski zvaničnik zadužen za narudžbu vakcina protiv koronavirusa Klemens Auer podneo je ostavku zato što nije nabavio sve doze vakcina koje su mu bile na raspolaganju, u trenutku kada je kancelar te zemlje kritikovao razlike u distribuciji vakcina unutar EU.

Pročitajte još:

„Klemens Auer mi je zatražio da ga razrešim dužnosti“, rekao je danas austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober u saopštenju izdatom tri dana pošto je kancelar Sebastijan Kurc ukazao na nedostatak transparentnosti u procesu vakcinacije Evropske unije.

Ministar zdravlja je rekao da ga Auer nije informisao o mogućnosti nabavke dodatnih vakcina pored već obezbeđenih doza i to preko rezervnog kontingenta napravljenog od doza koje nisu povukle zemlje članice.

Odluka o ostavci usledila je pošto je ovog vikenda podignut ton između konzervativne stranke kancelara i njenih ekoloških partnera u koaliciji, koji drže ministarstvo zdravlja.

Kurc je u petak na konferenciji za novinare ukazao na nejednaku raspodelu vakcina između zemalja članica EU, optužujući neke zemlje da su iza kulisa dogovarale „ugovore“ sa laboratorijama.

Češka, Slovenija, Bugarska i Letonija udružile su se da zatraže što hitnije pregovore 27 vođa EU oko „ogromnih“ razlika u snabdevanju vakcinama.

Međutim Evropska komisija je u subotu podsetila da su same države članice odlučile o različitoj raspodeli vakcina u zavisnosti od epidemiološke situacije i potrebama vakcinacije u svakoj državi.

Pročitajte i:

Kako je navela Komisija, prema tom sistemu ako neka država odluči da ne uzme vakcine koje su joj proporcionalno dodeljene te doze se redistribuiraju među drugim zainteresovanim državama članicama.

Partija Sebastijana Kurca OVP zatražila je ostavku Klemensa Auera, zamerajući mu što nije poručio maksimaln mogući broj doza u okviru tog mehanizma.

Do sada je 8,4 odsto od 8,9 miliona stanovnika Austrije dobilo prvu dozu vakcina, u odnosu na 18,3 odsto stanovnika Malte, zemlje na koju je austrijski kancelar ukazao, na osnovu zvaničnih statistika.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar