Osnivač BioNTeka otkriva kada da očekujemo kraj pandemije

Svet 07. maj. 202111:06
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BERND VON JUTRCZENKA

Bez obzira na to što je trenutno u većini sveta počela vakcinacija, a neke se zemlje mogu pohvaliti i prilično dobrim rezultatima obuzdavanja zaraze.Uprkos tome, u pojedinim delovima sveta pandemija je i dalje na vrhuncu. Govoreći za Vol Strit Žurnal, šef farmaceutske kompanije BioNTech Ugur Šahin otkrio je kada bi svet mogao biti slobodan od zaštitnih maski, karantina i zatvaranja, i vratiti se u “normalan” život.

Pročitajte još:

“Moramo da obezbedimo zaista visok stepen vakcinacije širom sveta. U protivnom, niko neće biti siguran”, rekao je Sahin i dodao da će pandemija biti okončana tek kad ceo svet postigne nivo kolektivnog imuniteta.

“Do sredine 2022. čak bi i regioni s veoma gustom naseljenošću, kao što je Indija, mogle postići visok stepen vakcinisanosti i kolektivni imunitet. U sledećih 12 meseci videćemo sve veći broj industrijskih, siromašnih i zemalja u razvoju koje će uspeti postići taj cilj”, dodao je Sahin.

Kako bi se ti ciljevi ostvarili, biće nužno povećati proizvodnju vakcina, ali i početi da mešaju različite vakcine protiv korornavirusa, prenosi Zimo.hr.

“Što više vakcina imamo, to bolje… U teoriji ih možemo mešati jer nam je naposletku cilj da postignemo imunitet krda. Želimo imati što više vakcinisanih ljudi”, dodala je Ozlem Tureci, suosnivačica kompanije i glavni lekar u BioNTeku.

Otkrila je i da su u pregovorima s Kinom ne bi li Fajzer/BioNTekova vakcina bila dostupno i tamo kao svojevrsni dodatak kineskim vakcinama, pogotovo za vakcinaciju starijih ljudi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar