Osnivač berze kriptovaluta pobegao sa dve milijarde dolara

Svet 23. apr. 202114:55
Podeli:
Foto: Shutterstock

Osnivač turske berze kriptovaluta, Faruk Fatih Ozer, navodno je pobegao iz zemlje sa ukradenih čak dve milijarde dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Ozera (27) je snimila kamera na aerodromu u Istanbulu tokom provere pasoša. Veruje se da je pobegao u Albaniju ili Tajland.

Tužioci u Istanbulu pokrenuli su u četvrtak istragu nakon što se Ozerova berza naglo ugasila u sredu i Ozer pobegao iz zemlje sa ukradenim ulaganjima stotine hiljada investitora.

Ozerova firma sa sedištem u Istanbulu, „Todeks Eksčejndž“ prodavala je digitalnu valutu dodžkoin osnovanu 2013. godine, za četvrtinu svoje tržišne vrednosti.

Foto: Shutterstock

Tržišni podaci od 17. aprila pokazali su da je firma u roku od 24 sata trgovala dodžkoinima u vrednosti većoj od 500 miliona dolara, ali ulagači su počeli izražavati zabrinutost kad su shvatili da ih ne mogu prodati ili prebaciti.

U sredu je Todeks iznenada zaustavio trgovanje. Otkriveno je kako 391.000 ulagača nije moglo pristupiti svojim računima na kojima drže više od dve milijarde dolara.

U saopštenju na veb stranici firme navodi se da je rad obustavila na pet dana kako bi „bolje služila klijentima“.

Međutim, čini se da je Ozer napustio zemlju dan pre objave te izjave.

Foto: Shutterstock

Oguz Evren Kilic, advokat koji zastupa Todeksove investitore, rekao je da je pokrenuta tužba protiv Todeksa. U petak je turska policija u sklopu istrage uhapsila 62 osumnjičenih.

Lokalni mediji pišu kako je Ozer pod istragom zbog teške prevare i osnivanja zločinačke organizacije.

Navodno se radi o najvećoj prevara povezanoj sa kriptovalutama.

U drugom saopštenju objavljenom u četvrtak, Todeks je porekao da je ukrao novac svojih klijenata i tvrdi da je privremeno zatvorio svoju stranicu nakon što je prošle nedeljea otkrio neobične aktivnosti na nekim računima. Takođe, tvrdi da je 2018. godine bio pogođen sajber-napadom koji je firmu koštao 25 milijardi lira, ali da te gubitke nije saopštio svojim investitorima.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je 17. aprila zabranio korišćenje kriptovaluta zasnovanih na tehnologiji blokčein kao sredstvo plaćanja na području Turske.

Turska središnja banka rekla je da će zabrana početi da vredi od 30. aprila.

Turska je zabranu kriptovaluta uvela zbog, kako tvrde, rizika od nenadoknadivih gubitaka svih strana uključenih u transakcije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar