Orbanov sin je vođa verske zajednice, od četiri ćerke jednu znamo po skandalu

Svet 23. okt. 202119:09
Podeli:
Foto: EPA/ALBERTO PIZZOLI/POOL

Mađarski premijer Viktor Orban nije omiljena figura u EU zbog svojih stavova i postupaka, a u poslednje vreme je često na meti kritika zbog načina na koji vodi državu i zbog svog ponašanja prema Uniji. Sve što on uradi uvek privuče pažnju javnosti, a sa druge strane o njegovom privatnom životu i porodici se ne zna mnogo. Poznato je da ima petoro dece - četiri ćerke i jednog sina, a o njima s vremena na vreme pišu isključivo mađarski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Orban se 1986. godine oženio pravnicom Aniko Levai.

Orabanov sin Gašpar, penzionisani fudbaler, koji je 2014. godine igrao za fudbalsku akademiju Ferenc Puskas. On je takođe i osnivač verske zajednice koja se zove Felhaz. Orbana ima i tri mlađe ćerke – Saru, Rozu i Floru i tri unuke (Raheline ćerke Aliz i Ana Adel i Sarina ćerka Johana.

Orban je član kalvinističke mađarske reformisane crkve dok su njegova supruga i deca rimokatoličke vere.

Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Orban se često izjašnjava da njegova politika odražava važnost porodice, čak i kada se svi ne slažu sa Fidesovom definicijom porodice. Premijer Mađarske često obajvljuje fotografije sa svojom decom na svom Fejsbuk ili Instagram profilu. Dvoje od petoro dece, baš i ne voli ovu naviku svog oca, pa se na fotografijama sa njim navodno pojavljuju verovatno ako baš moraju.


Rahel Orban – uspešna preduzetnica

Rahel Orban je najstarija i najuspešnija ćerka mađarskog premijera, mada mnogi njen uspeh, kao i poslovni uspeh njenog muža povezuju sa pozicijom njenog oca.

Rahel je veoma uticajna u mađarskoj trgovinskoj industriji, 2019. godine njena imovina je procenjena na 108 miliona evra. Iste godine, debitovala je na listi najbogatijih Mađara.

Od 2013. godine, udata je za preduzetnika Tiborča Ištvana. Fotografije sa glamuroznog venčanja koje kruže društvenim mrežama i medijima uglavnom je objavljivao ponosni tata.

 

Njen suprug Tiborč Ištvan vlasnik je kompanije „Elios“ koja je optužena za dobijanje nepravednih prednosti na javnim tenderima.

U septembru ove godine mediji su objavili da je par odlučio da napustio domovinu i da preseli se u drugu državu. Jedna od Tiborčevih kompanija širi se na područje Španije. Prema navodima medija, Tiborč će uskoro kupiti hotel u provinciji Mursija koji ima 84 sobe, restoran i bar, salu za bankete koja može da ugosti 150 ljudi.

 

Njihovo preseljenje u Španiju je iznanađujuće, jer je Marbelja važi za jedan od centara evropskog organizovanog kriminala, ali par se o tome nije izjašnjavao.

„Je li te otac naučio da se tako ponašaš?“

Inače, Rahel ovdašnja javnost pamti po skandalu iz 2018. godine. Tada je mđarski portal „Nyugati Feny“ objavio je ekskluzivne fotografije na kojima se vidi tada trudna ćerke mađarskog premijera kako na hrvatskom auto-putu baca prljavu pelenu na travu umesto u kantu smeće.

„Vraćali smo se sa hrvatske obale kada smo stali na benzinskoj pumpi. Nedaleko od nas zaustavlja se kraljevski par. Nisam mogla verovati svojim očima. Bila je to Rahel, ćerka mađarskog premijera Viktora Orbana, sa suprugom Tiborčom. Rahel je, kako se može videti, opet trudna. Ali zašto vam ovo pišem? Rahel je svom detetu presvukla pelenu i bacila je pored puta! Vikala sam joj: ‘Je li te otac naučio da se tako ponašaš?’. Njen suprug je brzo pojurio u auto. Užasno su me uzrujali. Mene su učili da se kao gosti pristojno ponašamo, a ne da prljave pelene bacamo po putevima naših domaćina“, napisala je Ester, čitateljka „Nyugati Feny“ koja je zabeležila pomenuti prizor i poslala fotogarfije portalu.

Sara Orban i glamurozno venčanje

Orbana ćerka Sara se udala 2017. godine, kada je imala 23 godine. Venčanje je bilo tajno, a mediji su ipak objavili da je na crkvenoj ceremoniji bilo oko 100 ljudi dok je na večeri nakon venčanja prisustvovalo 400 zvanica.

Njen suprug je Tamas Szokira, koji je prethodno bio na čelu sekretarijata u Ministarstvu ekonomije i radio je u Briselu kao asistent Tibora Navracsicsa, člana Evropskog parlamenta. Pojavio se na porodičnoj fotografiji sa Orbanovima na odmoru 2014. godine sa tada 20-godišnjom Sarom. Blikk.hu navodi da je on Sarina prva velika ljubav.

Foto: EPA/ALBERTO PIZZOLI / POOL

Orban se povodom venčanja ćerke Sare oglasio i na Fejsbuku.

„Ocu je uvek teško kada mu ćerku odvedu, ali takav je redosled u životu, pa se polako navikavam na to osećanje. Čestitam Sari i Tomasu“, napisao je on.

Mlada je na ceremoniju stigla u sivom „Jaguaru“ baš kao i njena sestra Rahel na svom venčanju. Automobil je vozio Orbanov sin Gašpar, a tata je pomogao mezimici da izađe iz automobila. Među gostima je bilo nekoliko političara.

Blikk.hu je pisao da je Sara pratila oca jednom prilikom tokom njegovog putovanja u inostranstvo.

Foto: EPA PHOTO MTI/LAJOS SOOS/BG-cl

Gašpar Orban – verski vođa koji je u lošim odnosima sa ocem

Gašpar je jedini Orbanov sin. Rođen je 1992. godine, bavio se fudbalom, a danas je vođa verske zajednice Felhaz.

Jedan mađarski medij svojevremeno je Gašpara opisao kao „klasičan primer kako jedna inteligentna i mlada osoba pokušava da pobegne iz senke svog dominantnog oca“.

Gašpar retko daje intervjue, osim ako ne govori o svojoj veri i Bogu. Felhaz, zajednica koju je onsovao, za cilj ima da „podeli Isusovo učenje sa mladima“ i da „propoveda moral – izbegavajući stvari poput alkohola i seksa pre braka“.

Za razliku od sestre Rahel koja delimično koristi očev položaj i političke veze za razvoj svoje karijere, Gašpar je nastojao da bude izvan političke i ekonomske scene.

 

Više izvora bliskih Gašparu ukazuju da ima težak odnos sa ocem.

„Privatno, često se svađam sa ocem. On mi daje podršku, ali nisam siguran da zna šta radim“, rekao je Gašpar jednom prilikom.

Iako je bio talentovan za fudbal, od sporta se oprostio sa 22 godine zbog preloma noge.

„Kada sam morao da odsutanem od fudbala, znao sam da moram da počnem iznova. Mislio sam da to želim da učinim uz Božju pomoć“, rekao je Gašpar za portal 24.hu.

Otputovao je u Ugandu, gde je „otišao da nađe Isusa i da mu služi“. Bio je volonter u maloj humanitarnoj ogranizaciji i učio je decu o fudbalu. Upitan kako je njegova porodica videla taj potez, rekao je da su bili prestravljeni.

Godine 2019. Gašpar Orban je postao profesionalni vojnik. Godine 2020. je otišao na Kraljevsku vojnu akademiju sa ugovor o studiranju sa mađarskom državom i diplomirao je 2021. godine. U zamenu je preuzeo pet godina vojne službe.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić Viktor Orban lepo mesto vino Dunav

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar