Orbanov plan u 7 tačaka koji se neće dopasti EU

Svet 01. jul. 202114:34
Podeli:
Viktor Orban
Viktor Orban Foto:EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana objavila je tekst u vidu oglasa pod nazivom "O budućnosti Evropske unije". U tom tekstu nalazi se sedam predloga iza kojih stoji Mađarska.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz Budimpešte ponovo stižu oštre optužbe na račun Evropske unije i odlučno protivljenje stvaranju “evropskog carstva”. Uz to, zahteva se i da Srbija postane član Evropske unije, preneo je zagrebački “Večernji list”, koji je objavio svih sedam mađarskih predloga.

Predlozi Mađarske o budućnosti EU:

– U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo „ne“ evropskom carstvu.

– Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba obrisati postavljanje cilja „sve tešnje povezane unije između naroda Evrope“.

– Odluke neka donose izabrani lideri, a ne međunarodne nevladine organizacije! Kažemo „ne“ uplivu sa strane u vladavinu prava.

– Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo da budemo uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.

– Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova – ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.

– Moramo da vratimo evropsku demokratiju. Evropski parlament se pokazao kao slepa ulica – zastupa isključivo sopstvene ideološke i institucionalne interese. Potrebno je povećati uloge nacionalnih parlamenata.

– Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar