Orban ucenjuje EU: Nema budžeta bez moje podrške

Svet 10. nov. 202010:04 > 11:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FRANCOIS LENOIR

Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je Evropskoj uniji da će blokirati budžet i paket pomoći za oporavak od posledica koronavirusa zbog pokušaja Brisela da na taj način privoli Mađarsku da poštuje vladavinu prava.

U pismu upućenom predsedniku Evropske komisije Šarlu Mišelu, Orban je naveo da dogovor tri glavne institucije EU nije u skladu sa kriterijumima koje je postavila Budimpešta.

„Na osnovu izveštaja o sadržaju ovog sporazuma jasno nam je da on nije u skladu sa zahtevima koje je Mađarska jasno izrazila nekoliko puta tokom pregovora i zbog toga ga neću podržati“, naveo je Orban u pismu u koje je Politiko imao uvid.

Pročitajte još:

EU institucije, međunarodne organizacije i grupe za ljudska prava optužile su vlade Mađarske i Poljske za podrivanje demokratskih standarda i vladavine prava. Budimpešta i Varšava odbacile su optužbe i pokušavaju da izbegnu bilo kakvo povezivanje EU fondova sa vladavinom prava, tvrdeći da je Brisel pristrasan.

Orban se ranije već sukobio sa Evropskom komisijom optuživši ih da vređaju i ponižavaju Mađarsku pozivima da se u ovoj zemlji poštuje vladavina prava, što je EK demantovala.

EU lideri dogovorili su u julu istorijski budžet of 1,8 biliona evra i paket pomoći oporavku posle korone. Mađarska i Poljska su navele da će blokirati dogovor o budžetu ako ne budu mogli da prihvate uslove mehanizama kontrole vladavine prava, iako je to odvojena mera.

„U skladu sa dogovorenom praksom da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, moram da vas obavestim da u ovoj situaciji Mađarska neće moći da se saglasi sa drugim elementima budžeta i paketa pomoći“, naveo je Orban.

Pojedini EU poslanici misle da Orban blefira i da neće moći da odbije budžet i paket pomoći u situaciji kada cela Evropa grca pod koronom.

„Mislim da moramo da idemo dalje i da Viktor Orban neće promeniti ishod pregovora“, rekao je lider Partije evropskih naroda u Evropskom parlamentu Manfred Veber.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar