Orban poručio Ukrajini da će Mađarska uzimati gas od koga hoće

Svet 29. sep. 202116:36
Podeli:
Viktor Orban
Viktor Orban Foto:EPA-EFE/JOHN THYS

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas Ukrajini, iz češkog grada Usti nad Labom, da nije njena stvar od koga će Madjarska kupovati gas i kojim gasovodom će ga dovesti jer je to pitanje suvereniteta njegove zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Madjarska je suverena zemlje i gas uzimamo od koga hoćemo i isključivo mi odlučujemo kojim putem će doći u Madjarsku. Kada odlučujemo o putu jedini kriterijum je gde je zagarantovana najveća bezbednost i taj put biramo“, kazao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim premijerom Andrejom Babišom.

Ukrajina je osudila ugovor koji je Madjarska ovih dana sklopila o isporukama ruskog gasa preko Turskog toka i Srbije za narednih 15 godina plašeći se da u kombinaciji sa budućim isporukama preko „Severnog toka 2“, to predstavlja znak da će Ukrajina ostati bez tranzita ruskog gasa.

„S Ukrajinom to nema nikakve veze. To je pitanje suvereniteta Madjarske“, kazao je Orban.

On boravi danas u poseti Češkoj da bi podržao premijera Andreja Babiša u kampanji pred parlamentarne izbore 8. i 9. oktobra a posle zvaničnih razgovora u Pragu obojica premijera došla su Usti nad Labom na severu zemlje gde je Babiš kandidat na listi svoje stranke ANO.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar