Opraštanje od princa Filipa, državnici izražavaju saučešće

Svet 10. apr. 202109:14
Podeli:
Foto:EPA/ANDY RAIN

Državnici iz celog sveta izražavaju saučešće britanskoj kraljevskoj porodici pošto je Bakingemska palata saopštila da princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo u 100. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

Monarsi, aktuelni i bivši šefovi država i vlada, od Švedske, preko Indije, do Novog Zelanda, odaju počast princu Filipu, piše Bi-Bi-Si.

Vojvoda je u više stotina navrata pratio kraljicu u njenim posetama stranim zemljama.

„On je bio oličenje generacije kakvu više nećemo videti“, rekao je Skot Morison, premijer Australije.

Vojvoda je bio u rodbinskim vezama sa brojnim kraljevskim porodicama širom Evrope, a mnogi su poslali poruke saučešća, prenosi Tanjug.

Mnoge poruke stigle su od predstavnika država Komonvelta – 54 države koje su nekada pripadale Britanskoj imperiji, a obuhvataju 2,4 milijarde stanovnika.

Mnogi od njih su isticali to što je vojvoda bio angažovan u pomoći mladim ljudima i što je posvetio život mnogim projektima od javnog značaja, navodi BBC.

Američki predsednik Džozef Bajden govorio je o „decenijama posvećene javne službe“ princa Filipa.

„Njegovo nasleđe će živeti i dalje“, rekao je Bajden.

Bivši američki predsednik Donald Tramp opisao je princa Filipa kao „čoveka koji je oličavao plemenitu dušu i ponosni duh Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta“.

„Ovo je nezamenljiv gubitak za Veliku Britaniju i za sve kojima je draga naša civilizacija“, rekao je Tramp.

Džordž Buš Mlađi, bivši predsednik Amerike, rekao je da je princ Filip imao „izvanredan i dug život“ i da ga je posvetio „velikim ciljevima i drugim ljudima“.

Još jedan bivši američki predsendik, Barak Obama, zajedno sa suprugom Mišel, izrazio je žaljenje zbog smrti princa Filipa, rekavši da će im mnogo nedostajati.

Premijer Australije Skot Morison je rekao da je vojvoda bio velika podrška kraljici i da je bio pokrovitelj mnogih organizacija u Australiji.

Švedski kralj Karl Gustaf rekao je da je „vojvoda dugi niz godina bio veliki prijatelj njegove porodice i da je to bio odnos koji su svi cenili“.

Holandska kraljevska porodica saopštila da je će se princa Filipa sećati sa velikim poštovanjem.

Belgijski kralj Filip poslao je kraljici Elizabeti privatnu poruku i rekao da se nada da će i razgovarati sa njom kada to bude moguće.

Oglasio se i premijer Malte Robert Abala. „Veoma smo tužni zbog smrti princa Filipa koji je Maltu učinio sopstvenom domom i često joj se vraćao. Narod Malte zavek će čuvati uspomenu na njega“, navodi se u sapštenju premijera.

Džasinda Ardern, premijerka Novog Zelanda je u ime vlade i naroda izrazila saučešće.

Ona je navela da je hiljade mladih ljudi uspelo da promeni sopstvene živote, zahvaljujući nagradi Hilari čiji je vojvoda bio pokrovitelj.

Džastin Trudo, kanadski premijer, rekao je da je vojvoda „doprineo društvenoj slici njegove zemlje, ali i celog sveta“.

„Princ Filip je bio čovek koji je imao velike ciljeve i ubeđenja, a motivisao ga je osećaj odgovornosti prema drugima. Mi ćemo ga se sećati sa toplinom, kao čoveka koji je bio stub u životu naše kraljice“, rekao je Trudo.

Narendra Modi, premijer Indije, rekao je da se saoseća sa britanskim narodom i kraljevskom porodicom.

Naveo je da je vojvoda imao istaknutu vojničku karijeru i da je bio predvodnik brojnih projekata za dobrobit društva.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je vojvoda od Edinburga bio besprekoran javni službenik i da će mnogo nedostajati Izraelu i celom svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar