Opozvani ambasadori Crne Gore ostaju bez novca

Svet 16. feb. 202112:36
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Svim opozvanim ambasadorima Crne Gore onemogućen je pristup ambasadama, prestaje njihovo finansiranje i ne mogu da koriste službene automobile i stanove, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove države.

Pročitajte još:

Ministrastvo u saopštenju podseća da je ambasadorima koje je opozvala vlada bio dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

„Predmetna instrukcija upućena je još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsednika“, navodi se u saopštenju i dodaje da su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora o čemu su obaveštene i zemlje prijema.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović juče je najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne potpiše.

Ministarstvo je najavilo da te aktivnosti neće biti tolerisane, ali da mogu naškoditi ugledu i imidžu Crne Gore u zemlji prijema.

„Verujemo da najava narušavanja međunarodnog ugleda Crne Gore nije razlog zbog kog, uprkos džentlmenskom dogovoru, ukaz na koji se ambasador poziva još uvek nije potpisan“, navode u Ministarstvu.

Đukanović se pre dvadesetak dana sastao sa ministrom spoljnih poslova Đorđem Radulovićem i potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor oko opozvanih ambasadora.

Foto: YouTube / Newsmax AdriaVlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, iz Vatikana Miodraga Vlahovića, iz Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, iz Italije Sanju Vlahović, iz Nemačke Veru Kuliš, iz Srbije Tarzana Miloševića i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar