Sad ili nikad: Kakve su šanse opozicije da smeni Mila

Podeli:
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

"U ovoj kampanji opozicija po prvi put nije međusobno ratovala, već su oštricu kritika usmeravali ka vlasti. Najveću podršku dobiće Koalicija za budućnost, koja zastupa prosrpsku politiku i pokušava da iskoristi podršku građana SPC" kaže za Nova.rs Mila Radulović, urednica u Vijestima i generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Opozicone partije u Crnoj Gori grupisane su u četiri kolone.

„Jedna od njih otvoreno protežira prosrpsku politiku, odnosno nikako se ne miri sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država, već smatra da njena politika treba da bude koordinirana od strane beogradske vlasti. Sama ta koalicija formirana je uz posredovanje izaslanika Aleksandra Vučića i crkvenih zvaničnika SPC. Ostale partije insistiraju na promenama, smenjivosti vlasti i promovisanju evropskih vrednosti. Jedna od njih bivša je članica vladajuće koalicije i koketira sa idejama jačanja državne nezavisnosti“ objašnjava Radulović.

Mila Radulovic
Mila Radulović Foto:Privatna arhiva

DPS nije spremna da mirno preda vlast

Zbirno, smatra ona, opozicione partije mogu dobiti više glasova od vladajućeg saveza, ali je problem što DPS nije spremna da mirno preda vlast.

„Na to ukazuje činjenica da su se unapred najavljivali mogući nemiri na dan izbora, kao i brutalna zloupotreba državnih resursa tokom kampanje. U ovoj kampanji opozicija po prvi put nije međusobno ratovala, već su oštricu kritika usmeravali ka vlasti. Najveću podršku dobiće Koalicija za budućnost, koja zastupa prosrpsku politiku i pokušava da iskoristi podršku građana SPC,“ naglašava naša sagovornica.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Suprotstavljene politike opozicionih stranaka

Iako opozicione partije zbirno mogu dobiti većinu mandata, s obzirom na državnu politiku koju zastupaju, malo je izvesno da će formirati vlast.

„Dok Koalicija za budućnost čiji je nosilac liste prof. Zdravko Krivokapić (predvođena Demokratskim frontom) ne priznaje nezavisnost Crne Gore, SDP potencira priču o državi (Jaka CG). Te dve snage do sada nisu pokazivale spremnost da smenu vlasti DPS-a stave kao prioritet, zbog koga su spremni da prave kompromis. Bez SDP-a, malo je izvesno da će ostala opozicija dobiti većinu, a ukupan broj poslaničkih mesta je 81,“ kaže Radulović.

Mila Radulovic
Mila Radulović Foto:Privatna arhiva

Vlast, DPS, nema većinsku podršku građana i to je, ističe urednica u Vijestima, pokazano u tri prethodne izborne trke.

Pročitajte još:

DPS kupuje glasove i zato će dobiti izbore

Na pitanje: Ko će dobiti izbore? Odgovara:

„DPS! Oni su kupovali, zastrašivali, zloupotrebljavali resurse. Najava da se nešto može desiti na sam izborni dan ukazuje da nisu spremni da predaju vlast i da će iskonstruisati nerede u slučaju da ne osvoje dovoljno glasova. Sva poslednja istraživanja pokazuju pad rejtinga DPS-a, kome su litije nanele veliku štetu“.

Radulović navodi da će Milo Đukanović formirati vlast sa manjinskim partijama i Socijaldemokratama, čiji su funkcioneri akteri brojnih afera i tako podložni „pregovorima“.

„Nije neočekivano da će i SDP biti akter nove Vlade koju bi formirao DPS“ kaže ona.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Svi se nadaju da neće biti „beloruskog“ scenarija

Postoji šansa da svi proglase pobedu, što će uzrokovati nemire.

„Teško je to proceniti, iako činjenice ukazuju da takva mogućnost postoji. Ipak se svi u Crnoj Gori nadamo da do toga neće doći.“

Od momenta kada je Milo Đukanović raspisao izbore, napetost raste, a narod se sada pribojava „beloruskog“ scenaria.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Od Vučića zavisi da li će biti haosa

„Tenzije su podignute kao i pred svake izbore, najjače političke snage Koalicija za budućnost i DPS teraju inat, ali crkva smiruje strasti ne dozvoljavajući da se građani uvuku u sukobe. Iako je mitropolit Amfilohije pozvao da se glasa za opoziciju, izuzev SDP-a koji je podržao usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, on do sada nije dao povoda za zaoštravanje bezbednosnih prilika i huškanje vernika ka izazivanju sukoba. Verujem da ni opozicioni prvaci nisu spremni da rizikuju, tim pre jer je prvi među njima profesor Univerziteta koji ne deli neumerenost pojedinih lidera DF-a. Sve naravno umnogome zavisi i od političkih potreba Aleksandra Vučića i njegove spremnosti da eventualno izazove haos u Crnoj Gori, kako bi skrenuo pažnju javnosti u Srbiji – sa pitanja Kosova“ zaključuje Mila Radulović.

Komentari

Vaš komentar