Opozicija traži, ali Džonson neće da otpusti svog savetnika

Svet 23. maj. 202018:50 > 19:03
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanski premijer Boris Džonson odbacio je pozive opozicije da otpusti svog glavnog savetnika Dominika Kamingsa, nakon napisa medija da je u vreme dok je imao simptome koronavirusa prekršio mere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije.

Kamingis, mozak kampanje za britanski izlazak iz Evropske unije iz 2016. godine, krajem marta putovao je u Durham na severu Engleske, kada su stroge mere zabrane kretanja već bile na snazi, objavili su Gardijan i Miror u petak uveče.

Dva medija pišu kako je Kamings išao do kuće svojih roditelja u vreme dok je imao simptome koronavirusa.

Džonsonov kabinet objavio je da je savetnik premijera otišao u Durham kako bi se porodica brinula za njegovog sina jer mu je supruga bila zaražena koronavirusom, zbog čega je postojala velika verovatnoća da će se i on zaraziti.

Njegova sestra i nećaka ponudile su pomoć, pa je otišao u obližnju kuću, odvojenu od porodice koja bi mogla pomoći ako je bi to bilo potrebno – rekao je portparol Dauning strita.

Njegov čin bio je u skladu sa smernicama o koronavirusu. Kamings veruje da se poneo razumno i legalno, dodao je portparol.
Ministar u Džonsonovoj vladi Majkl Guov komentarisao je situaciju rekavši kako „briga za porodicom i dete nije zločin“.

No, opozicijske stranke pozivaju na Kamingsovu ostavku.

Kamings je trebao napraviti pravu stvar i dati ostavku, ali pošto nije, Boris Džonson mora pokazati vodstvo i odmah ga ukloniti iz kabineta, rekao je lider Škotske nacionalne stranke Jan Blekford.

Laburisti su poručili da ne smeju postojati jedna pravila za političare, a druga za britanski narod. Liberalni demokrati tvrde da Kamings mora dati ostavku pokaže li se da je prekršio mere.

Prema tim merama stanovnici moraju ostati kod kuće i suzdržati se od poseta porodici osim ako su im potrebne ključne potrepštine poput lijekova ili hrane.

Druge istaknute ličnosti već su dale ostavku nakon kršenja tih pravila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar