Operacija „Londonski most“: Kakav je plan Britanije kada umre kraljica?

Svet 03. sep. 202113:03
Podeli:
Kraljica Elizabeta II Foto: Christopher Furlong/Pool via AP

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti, nakon što je dugo bio obavijen velom tajnosti.

Pročitajte još:

Isečci iz tog „tajnog plana“ godinama su se pojavljivali, a sada je list „Politiko“ pribavio niz dokumenata koji detaljno izlažu kako će Britanija reagovati kada nastupi taj dan.

Kraljica, koja ima 95 godina, po svemu sudeći je dobrog zdravlja, i nema nagoveštaja da su ovi planovi bili hitno revidirani.

Međutim, najnoviji planovi koje je izradila Kancelarija vlade za operaciju „Londonski most“ uključuju i raspravu o pandemiji korona virusa.

Dokumenti, naime, sugerišu na izvanredan nivo pripravnosti koji se zahteva od svih državnih aktera, predviđajući i opsežnu bezbednosnu operaciju za upravljanje velikim masama i putničkim haosom koji bi mogao nastati, sudeći prema jednom službenom dopisu.

Reč je detaljnom 10-dnevnom planu za period između kraljičine smrti i njene sahrane.

Naime, u prvih nekoliko sati nakon kraljičine smrti, održaće se „kaskada poziva“ kada će premijer, sekretar vlade i najviši ministri i zvaničnici biti obavešteni o smrti kraljice. Interno, taj dan će se nazivati „Dan D“, a svaki sledeći dan pre sahrane nosiće naziv „D + 1“, „D + 2“, itd.

Kraljevska porodica izdaće „zvanično obaveštenje“, dostavljajući vest javnosti.

Po primanju ove informacije, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta. U narednim danima uoči sahrane, novi kralj Čarls krenuće na put po Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi primio izraze saučešća.

Sahrana je planirana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar