Operacija „Alis“: Tajna vežba pandemije korone iz 2016.

Svet 10. jun. 202108:44
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Karoly Arvai/kormany.hu

Britanska vlada izvela je još 2016. godine vežbu čiji cilj je bilo ispitivanje epidemije koronavirusa, ali je pokušala da to sačuva kao tajnu, piše "Gardijan".

Kako piše londonski list, vežba pod nazivom „Alis“ održana je 2016. godine, a učestvovali su zvaničnici nekoliko vladinih tela. Vežba je predviđala izbijanje epidemije Mersa, bolesti izazvane koronavirusom, na Bliskom istoku.

Reč je o jednoj od ukupno 10 ranije neprijavljenih vežbi za pandemiju održanih čak pet godina pre kovid krize. Nova saznanja objavljena su nakon donošenja novih zakona o objavljivanju informacija od javnog značaja.

Zdravstveni zvaničnici ranije su odbijali da obavljuju detalje vežbi, pozivajući se na zaštitu nacionalne bezbednosti, piše „Gardijan“.

Jedan od vodećih epidemiologa rekao je da je vežba „Alis“ mogla da bude „sasvim relevantna“ u borbi protiv kovida, jer je borba protiv aktuelna pandemije u prvim nedeljama pravljena na osnovu planova borbe protiv gripa, a ne koronavirusa.

Jedan od visokopozicioniranih vladinih savetnika rekao je da je „neobično“ to što detalji ove vežbe nisu prosleđeni nadležnim telima za borbu protiv pandemije.

Bolnička konsultantkinja Muša Kureši, koja je došla do novih podataka, rekla je da bi članovi britanskog parlamenta trebalo javno da postave pitanje zašto ministar zdravlja Met Henkok nije Parlamentu preneo informaciju da je vlada pravila modele različitih oblika pandemije, uključujući i koronavirus.

Komentari

Vaš komentar