„Opasan scenario“: Zapad sve više pritska Zelenskog, pred njim je teška odluka

Svet 29. avg 202216:16
Podeli:
Foto:American Photo Archive / Alamy / Alamy ;Gavriil Grigorov / TASS /; SERGEY BOBOK / AFP ;;Sergei Bobylev / TASS ;

Od kada je počela ruska invazija 24. februara, Ukrajinci su ostali nepokolebljivi i istrajni da se ne predaju ruskim trupama. Oni i dalje odolevaju brutalnim napadima, ali postavlja se pitanje hoće li podrška Zapada ostati postojana i čvrsta kako bi ukrajinski narod izdržao do kraja.

Stojeći ispred uništene zgrade, 25-godišnjak je istakao da je njegova misija ostala ista kao i u martu, kada su ukrajinske snage potisnule Ruse iz sela koje je oko 32 kilometra udaljeno od gradova Mikolajeva i Harsona.

„Oslobodićemo Herson to nije očekivanje, to je izvesno. Međutim, dobili smo naređenje da ne pravimo kontraofanzivu dok ne dobijemo dodatnu artiljeriju“, rekao je ukrajinski vojnik.

Za ukrajinske snage koje se već sedam meseci bore protiv ruskih trupa, Herson ima simboličan i strateški značaj. Dok zapadni saveznici i vlasti u Kijevu sa nestrpljenjem očekuju početak kontraofazive, vođe mornarice moraju da konstruišu nadmoćne snage ranije pre daljeg napredovanja, prenosi britanski Telegraf.

Teška bitka za Herson

„Želeli bismo dodatnu artiljerijsku pomoć i tek nakon toga možemo da napredujemo“, rekao je vojnik.

Lako je videti i zašto. Ova južna obradiva zemlja na kojoj su u ukrajinske snage pružile značajan otpor Rusima otvorena je kilometrima: splet besprekornih polja i pojaseva zaklona, jedva da je sjajan za odbranu, ali bez ikakvog puta za osvajanje za ojačanih pozicija.

Ukrajina Rusija rat Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin via AP/Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrajinske snage su u početku zadržale rusko napredovanje na periferiji Hersona. Koliko god su bili opkoljeni ruskim trupama, bili su pod pritiskom da prekinu dalje borbe napuštajući grad kako bi konsolidovali svoju odbranu dalje na zapadu.

Herson je bio glavna metropola i regionalna prestonica koju su ruske trupe osvojile ubrzo nakon invazije. Čini se da su ruske trupe posebno osetljive ovde nego na drugim frontovima. Povratak Hersona bi pokazao Ukrajinscima u različitim okupiranim gradovima da će samo biti oslobođni. Dalje napredovanje upravo ovde može dodatno uveriti zapadne saveznike koji zbog rastućih troškova i inflacije kod kuće, bi mogli da umore od skupe pomoći ratu, koji u tom slučaju preti da se pretvori u ćorsokak.

Da bi ostvarile glavni napredak, ukrajinske snage će želeti nove mehanizovane i tenkovske brigade od oko 4.000 muškaraca u svakoj, procenjuje Franc-Stefan Gadi sa Svetskog instituta za strateška istraživanja u Londonu. Pokretanje ofanzive bez njih se može završtiti neodrživim gubicima, što će skupo koštati Ukrajinu.

Foto:AP/Alexei Alexandrov; AP Andriy Andriyenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia; AP;

Čak i za veštog ratnika, borba za Herson je teška. Poslednjih meseci mnogo se govorilo o tome kako su visokomobilni topovski raketni sistemi većeg dometa, poput američkog HIMARS-a i britanskog M270, promenili tok rata. Ukrajincima se tako prvi put omogućilo da gađaju ruske položaje izdaleka, bez izlaganja svojih trupa.

U toku je novi rat

Sada je u toku novi rat.

„Napadamo im vene“, glase reči Ukrajinci na frontu.

Te vene su linije snabdevaja koje kroz Krim prolaze do ruskog fronta preko tri mosta reke Dnjepar. Par snimaka koji su se prošle nedelje pojavili na društvenim mrežama prikazuju most kod hidroelektrane Kahovka koji je, nakon ukrajinskih napada, pun kratera i verovatno neprohodan za logistički saobraćaj. U sličnom je stanju i most Antonovski u samom Hersonu, ali ovaj je možda još uvek prohodan za automobile.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski vojnici su dodatno osavremenili svoju tehniku, naveo je ukrajinski vojnik. „U početku su napadli u talasima, pokušavali su da pobede sa superiornim brojevima. Sada uglavnom brane svoje pozcije, a u slučaju da treba da napadu koriste prvo artiljeriju, a onda napreduju u malim timovima.

Saveznici Ukrajine nastavljaju da objavljuju nove pakete pomoći – SAD šalju još 3 milijarde dolara, a Nemačka oko 500 miliona evra, međutim za ovo će bii potrebni meseci ako ne i godine. Ne očekuje se da će sledeća serija teškog naoružanja stiži do Hersona još šest nedelja. Realno je da Harson neće biti zauzet pre Božića, navodi se.

Zelenskog čeka teška odluka

Predsednik Zelenski sada mora da napravi izbor. Hoće li rizikovati velike gubitke ili dopustiti da ova pat pozicija potraje – uz rizik konsolidacije politički neprihvatljivog statusa kvo.

„Ukrajinske snage su pod političkim pritiskom da sprovedu kontraofanzivu pre nego što Rusi ojačaju svoje obrambene položaje i pre početka nove zime. Ukrajina bi na kraju mogla potrošiti mnogo svojih resura za relativno malu dobit“, kažu sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

BONUS VIDEO: U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar