Ono što su „Prvoj“ rešili za pet dana, „Vijestima“ odlažu preko tri meseca

Svet 22. jan. 202210:49
Podeli:
Foto: United Media

Junajted medija još nije postao suvlasnik „Vijesti“, iako je krajem avgusta ozvaničen sporazum o partnerstvu najveće crnogorske medijske grupacije i najvećeg regionalnog telekomunikacionog i medijskog sistema.

Advokat Junajted grupe Rastko Petaković u izjavi za “Vijesti” navodi da nadležna Konkurencijska komisija Srbije odugovlači sa izdavanjem saglasnosti ovoj kompaniji za ulazak u suvlasništvo “Vijesti”:

Pročitajte još:

„Junajted grupa je 6. oktobra 2021. godine podnela odgovarajuće zahteve nadležnim državnim organima u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Republici Srbiji. Transakcija je vrlo brzo odobrena u Severnoj Makedoniji (5. novembra 2021.), a nedugo zatim u Crnoj Gori 16. novembra 2021. godine. U vezi sa procedurom u Republici Srbiji, Junajted grupa je svoj inicijalni zahtev 14, 25. i 26. oktobra dopunila dodatnim informacijama i dokumentacijom. Nakon toga, Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije traži dodatna pojašnjenja kroz nekoliko zahteva za dopunu prijave, 15. novembra, 16. decembra 2021. godine, kao i 14. januara 2022. godine i svakog meseca, što odstupa od redovna praksa Komisije.u skraćenim postupcima koje Komisija inače vodi veoma efikasno. U većini slučajeva, i bez izdavanja ikakvih zahteva za izmene“, objašnjava Petaković.

Advokat Petaković dodaje da proces procene planiranog preuzimanja dnevnog lista i TV kanala Vijesti od strane Junajted grupe traje duže od tri meseca, što je prilično neobično, s obzirom da je reč o transakciji koja ima efekte na crnogorsko medijsko tržište, a ne na Srbiju.

„Ne znam zašto Komisija za zaštitu konkurencije još nije rešila ovaj slučaj, dok su, poređenja radi, neke transakcije u kojima je najveći državni telekomunikacioni operater preuzimao manje telekomunikacione i kablovske operatere na tržištu Republike Srbije, i gde je Komisija trebalo da bude više zainteresovana za efekte ovih transakcija na konkurenciju u Srbiji, Komisija je odobrila vrlo brzo – za oko mesec dana“, kaže Petaković.

Izvor: Vijesti.me

Alekasandra Subotić, generalna direktorka United Media, rekla je u izjavi za „Vijesti” da je trajanje slučaja za žaljenje, ali da ih to nije iznenadilo s obzirom na dosadašnje iskustvo kompanije u odnosu na srpske državne institucije prema UM:

„Nažalost, poslednji put smo videli slično kašnjenje u regulatornim procedurama od strane Komisije za zaštitu konkurencije Srbije pri pokušaju kupovine nekoliko radio stanica, kada su se najviši državni organi svakodnevno izjašnjavali o transakciji, što je prodavac na kraju odmah potom prodat vlasnicima provladinih tabloida. Međutim, s obzirom na to da Komisija treba da analizira efekte transakcija na konkurenciju na tržištu Srbije, zaista je neobično da Junajted medija razmišlja o kupovini udela u crnogorskoj medijskoj grupi na nekoliko meseci, a trebalo je pet dana da odobri kupovinu B92 i Prva od Kopernika”.

Željko Ivanović, predsednik Upravnog odbora "Vijesti", ocenjuje da se radi o neprimerenom ponašanju državne institucije sa teritorije susedne države u uređenju medijskog prostora Crne Gore.

„Laiku, a kamoli stručnoj Komisiji, kakva treba da bude državna institucija, jasno je da bilo koji biznis, pa i medijski, sa crnogorskog tržišta, koje je 10 ili 15 puta manje od srpskog, ne može da iskrivi. konkurencija suseda. Otuda tragikomično ponašanje Komisije za konkurenciju Srbije, koje će, nadam se, zabeležiti i nadležne adrese iz Evropske unije, koje su do sada više puta reagovale na razne opstrukcije i neprimerene uticaje koji dolaze iz zvaničnog Beograda kada je u pitanju medijska sfera. Nadam se i da će se nadležni iz pomenute Komisije opametiti i uskoro izdati neophodnu saglasnost da UM postane suvlasnik u našoj grupaciji“, zaključuje Ivanović.

Taj bauk Šolak

U poslednjem, četvrtom pismu, Komisija za konkurenciju Srbije postavlja pitanja gde se od UG traži da precizira kako će budući suvlasnik grupe Vijesti moći da utiče na uređivačku politiku medija.

Zatim Komisija izražava zabrinutost zbog uticaja sinergijskog efekta dnevnog lista Danas, čiji su vlasnici UG i Vijesti, na tržište Srbije. U poslednjem pitanju Komisija za zaštitu konkurencije traži od menadžmenta korporacije da im objasni „kakva je uloga fizičkog lica Dragana Šolaka u upravljanju UG”.

Političke stranke na vlasti u Srbiji i njima bliski mediji brojne nevolje objašnjavaju uticajem Šolaka.

BONUS VIDEO: Crna Gora smena Dritana Abazovića ispred vlade

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar