Ono što mi je uradio je zločin: Svedočenje koje ruši guvernera Njujorka

Svet 10. avg. 202120:56 > 21:02
Podeli:
Brittany Commisso
Brittany Commisso Foto:Tanjug/CBS This Morning and Times Union via AP

Izvršna pomoćnica guvernera Njujorka Endrua Kuoma odlučila je da progovori i pozove na odgovornost guvernera zbog toga što je navodno seksualno uznemiravao žene, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrdnje Betani Komiso prvi put su detaljno objašnjene u izveštaju u kojem je navedeno da je Kuomo uznemiravao 11 žena.

„Ono što mi je učinio je zločin“, rekla je 32-godišnja Komiso o navodnim slučajevima dodirivanja dok je radila kod guvernera.

Kuomo (63) negirao je bilo kakvu grešku i do sada se opirao pozivima da podnese ostavku. Ipak, on je danas podneo ostavku, nakon pritiska javnosti.

Istraga kancelarije državnog tužioca Letitie Džems prošle nedelje pokazala je da je Kuomo svojim navodnim ponašanjem prema ženama prekršio državni i savezni zakon.

Istraga je trajala mesecima i uključivala je razgovore sa skoro 200 ljudi, uljučujući i zaposlene koji su se žalili na njega.

Komiso, koja se u izveštaju naziva Izvršna pomoćnica broj 1, rekla je istražiteljima da joj je guverner davao sve sugestivnije komentare o njenom izgledu i statusu veze nakon što je počela da radi kod njega.

Rekla je da ju je guverner neprikladno zagrlio i jednom poljubio u usne bez njenog pristanka. Ona je takođe optužila guvernera da joj je dodirnuo zadnjicu dok su se zajedno fotografisali, i tvrdila da joj je jednom prilikom stavio ruku na njenu bluzu i uhvatio je za dojku.

O svom iskustvu je govorila u intervjuu koji će biti emitovan u ponedeljak. Komiso je rekla da se tada nije oglašavala jer je mislila da joj niko neće verovati, prenosi BBC.

„Plašila sam se da ako se oglasim, ako otkrijem svoje ime, da će me guverner i njegovi pomagači napasti“, rekla je ona.

Šef okruga Albani Kreg Epl je prethodno potvrdio da je protiv Kuoma pokrenuta kritična istraga pri čemu se Komiso identifikovala kao podnosilac žalbe.

Kuomo je negirao navode za koje ga optužuju i istakao je da nije nikoga neprikladno dodirniuo. Njegova pomoćnica Melisa DeRosa je podnela ostavku. Takođe, advokat Roberta Kaplan, predsednica grupe za ravnopravnost polova Tajms ap, podnela je ostavku na svoju funkciju zbog povezanosti sa Kuomom.

„Nažalost, nedavni događaji jasno su stavili do znanja da čak i naši očigledni saveznici u borbi za napredovanje žena mogu ispasti zlostavljači“, napisala je ona u svom pismu, prenosi Njujork tajms.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar