Omiljene turističke destinacije otvaraju granice u junu

Svet 19. maj. 202008:24
Podeli:
letovanje u evropskim zemljama
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Letovanje ove godine biće nešto drugačije nego što smo navikli, ali makar će ga biti. Većina evropskih zemalja s izlazom na more objavila je plan početka sezone.

Hrvatska

Kako zasad stvari stoje, krajem nedelje bi moglo da bude poznato ka kojim državama će, posle Slovenije, Hrvatska od 1. juna otvoriti avio-saobraćaj, a najizglednije je da će to biti Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Nije nužno da će otvaranja sa svima biti u isto vreme, ali početak juna je plan za drugi talas bilateralnih sporazuma, dok bi treći bio od 15. juna kad bi trebalo da budu uspostavljeni odnosi s Nemačkom, kažu u tamošnjem ministarstvu turizma.

Španija

Jedna od najteže pogođenih zemalja koronavirusom zasad još jasno ne vidi kada bi se mogli stvoriti uslovi za propuštanje stranih gostiju, a njihov ministar spoljnjih poslova prošle nedelje najavio da će se to dogoditi kad zemlja bude mogla da garantuje sigurnost, prenosi Jutarnji.hr.

Zasad oni retki koju u zemlju pristižu spolja od 15. maja moraju u obvezni 14-dnevni karantin, a pridošlicama u zemlju zasad je dozvoljeno da mesto boravka napuštaju samo kako bi kupili namirnice, lekove, potražili zdravstvenu pomoć ili iz bilo kojih drugih hitnih razloga.

Pročitajte još:

Kako se zasad čini, obaveza karantina u zemlji će ostati do kraja juna, iako različite španske regije iz blokade izlaze različitim tempom. U nekim regijama hotelima je dozvoljeno da počnu s radom, iako većina njih to zbog nedostatka gostiju ne čini, a otvaranje plaža u planu je tek za sredinu juna.

Italija

Italijanski premijer Đuzepe Konti je protekle nedelje najavio da će Italijani ovog leta moći da putuju izvan zemlje na godišnji odmor, a službeno će granice za napuštanje Italije biti otvorene 3. juna.
Osim toga, ovih dana u Italiji je opet dozvoljeno putovanje između regija, a otvaraju se i prodavnice, pa Italijani veruju da će ipak uspeti da spasu nešto od ovogodišnje sezone. Najavljeno je i otvaranje barova i restorana.

Francuska

Budući da je reč o jednoj od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija koju je samo prošle godine posetilo 90 miliona ljudi, Francuska je ujedno i jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom, kako po pitanju zdravlja tako i po pitanju turizma.

Premijer Eduar Filipe je prošle sedmice najavio da će država u spas turizma uložiti 18 milijardi evra, računajući da će pomoć turizmu automatski značiti pomoć samoj Francuskoj.

Od marta je tamo zatvoreno 95 odsto hotela, a njihovo postepeno otvaranje najavljeno je za jun, ali kako stvari zasad stoje, vlasti nemaju nameru da otvaraju granice kako bi Francuzi mogli da putuju izvan zemlje, što znači da ove godine računaju na domaće turiste.

Turska

Prema najavama tamošnjeg ministra turizma, Turska se za domaće turiste otvara od 28. maja, a otvaranje granica za strane turiste predviđeno je tek od sredine juna, i to nakon što su bile zatvorene od 27. marta.

Za početak, piše Daily Sabah, ministar je najavio putovanja iz Azije, prvenstveno destinacija koje pandemiju drže pod kontrolom, a zemlja je izradila i protokol za hotelijere o postupanjima u doba pandemije.

Takođe, u naporima da opet uspostavi zdravstveni turizam, Turska u sredu svoje granice otvara za zdravstvene turiste iz 31 zemlje sveta, ali pre ulaska u zemlju posetioci će morati da se testiraju.

Grčka i Kipar

Ako ijedna država ima razloga da se reklamira kao “koronafree” destinacija, onda je to definitivno Grčka koja je broj zaraženih i obolelih uspela da zadrži na 2.834, odnosno 163.

Ipak, u odnosu na prošlogodišnjih 33 miliona gostiju, grčki zvaničnici ove godine poručuju da će biti srećni ako ostvare trećinu prošlogodišnjih brojki, s tim da 65 odsto grčkih hotelijera strahuje da će završiti u bankrotu. Prošle nedelje je grčki premijer poručio da će se zemlja, bude li sve u redu, za strance otvoriti 1. juna.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar