Oleg Deripaska: Putinov omiljeni industrijalac i sve afere koje krije

Svet 21. okt. 202114:47
Podeli:
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Oleg Deripaska, ruski oligarh, ponovo je dospeo u centar svetske pažnje nakon što su Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) upali u njegovu vilu u Vašingtonu. Deripaska je odranije poznat javnosti, a krase ga epiteti poput aluminijumskog magnata i jednog od najbogatijih ljudi u Rusiji, koji je bio važan činilac mnogih skandala koji su odjeknuli planetom. Ipak, kako bi opsežna priča o Deripaski bila razumljiva, važno je naglasiti - on je blizak prijatelj i saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

FBI je saopštio da su njegovi agenti izveli „aktivnost primene zakona odobrenu od suda“, ne navodeći druge detalje u vezi sa upadom u vilu Olega Deripaske, niti eventualnim istragama koje se vode protiv njega. Deripaska je bogatstvo od 4,8 milijardi dolara stekao trgujući aluminijumom, ali je njegovo političko delovanje i afere koje ga prate mnogo su zvučnije od obične trgovine rudama.

Deripaska, koji je bogatstvo stekao uglavnom u poslovima sa aluminijumom, više puta je pomenut u izveštaju o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. godine, koji je sačinio specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler.

POGLEDAJTE JOŠ:

Buran odnos sa Putinom

Deripaska je odveć poznat po bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Iako su decenijama gajili bliske odnose, do pauze ovog, prilično isplativog prijateljstva, došlo je 2009. godine. Deripaska se tada suočio sa brojnim finansijskim problemima. Nekada nabogatiji čovek Rusije te kobne godine izgubio je značajn deo bogatstva usred svetske finansijske krize.

Najveći udarac bliskom saradniku Putin je zadao prilikom posete fabrike cementa koja se nalazila u vlasništvu Olega Deripaske. Predsednik je tada osudio rukovodstvo zastarele fabrike i praktično primorao Deripasku da potpiše ugovor kojim se obavezuje da platiti skoro milion dolara neisplaćenih zarada.

Kriza nije dugo trajala, te je Deripaska u ruskim medjima ocenjen kao „Putinov omiljeni industrijalac“. U američim diplomatskim depešama čovek koji je sada pod istragom FBI opisan je kao „jedan od oligarha kojima se Putin redovno obraća“ i „manje-više stalni član delegacije koja prati predsednika na putovanima“.

Oleg Deripaska
Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Umešanost u američke izbore

Bogati Rus dovodio se u vezu i sa Polom Manafortom, nekadašnjim šefom izbornog štaba bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Manafort je osuđen zbog počinjenih osam finansijskih krivičnih dela iznude, ali je Tramp doneo odluku da ga pomiluje dolaskom na vlast.

Ministarstvo finansija SAD u vreme Trampovog mandata ukinulo je finansijske sankcije protiv tri kompanije povezane sa Deripaskom. U obrazloženju koje je poslato nakon ukidanja sankcija, zvaničnici SAD su naveli da je direktan i indirektan udeo Derapaske u vlasništvu tih kompanija smanjen do tog nivoa, da on više praktično nema kontrolu nad njima. Ova odluka izazvala je veliki bes američkih demokrata, obzirom da je oligarh povezivan sa istragom o navodnom mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine.

Donald Trump Donad Tramp
Donad Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Oligarh je povezivan sa istragom o navodnom mešanju Rusije u američke izbore, a demokrate su tražile da se sankcije nastave.

Jeljcinov krug porodice

Deripaska je bio oženjen Polinom Jumaševom, unukom bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina i ćerkom Valentina Jumaševa, Jeljcinovog zeta i bliskog savetnika. U vreme kada je Jeljcin bio predsednik, Deripaska je dospeo u Jeljcinov uži krug, nazvan „Porodica“. Brak koji je za oligarha bio izuzetno isplativ potrajao je do 2017. godine, kada su Jeljcin i Polina objavili da se razvode.

Krah ljubavi sa Crnom Gorom

Ime Olega Deripaske dobro je poznato u crnogorskoj javnosti. On od 2005. godine podržava nezavisnost zemlje, a kao pomoć vlastima ponudio je i svoje savetnike, među kojima je Pol Manafort.

Oleg Deripaska
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Tako je Crna Gora postala ključna lokacija saradnje Manaforta i Deripaske, u čijem se vlasništvu nalazio Kombinat aluminijuma i rudnik boksita Nikšić, koji su bili zaduženi za proizvodnju polovine vrnogorskog izvoza. Pored toga, Deripaska je vlasnik jednog od najatraktivnijih rezidencijalnih kompleksa na jadranskoj obali u vrednosti od 50 miliona evra.

Ipak, ljubav Crne Gore i Deripaske prekinuta je kada su kompanije u vlasništvu ruskog oligarha pokrenule arbitražne postuoke protiv države. One traže obeštećenje u vrednosti od više stotina miliona evra zbog propale investicije u Kombinatu aluminijuma.

Foto: Metzel Mikhail / TASS / Profimedia

U tri arbitražna postupa sud je presudio u korist Crne Gore, a Deripaska je lično pokrenuo poslednji postupak pred arbitražnim sudom u Hagu.

Afera Ribkgejt

Uoči predsedničkih izbora u Rusiji 2018. godine, opoziconar Aleksej Navaljni objavio je snimak koji je šokirao javnost. Na njemu se nalaze Oleg Deripaska i Sergej Prihodko, tadašnji savetnik Dmitrija Medvedeva na jahti sa poslovnom pratnjom Nastjom Ribkovom. Čitava afera dobila je naziv „Ribkgejt“, a Deripaskini saradnici tada su isticali da je to samo pokušaj diskreditacije uticajnog oligarha.

BONUS VIDEO Špijunska afera potresa svet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar