Okupljeni građani u Podgorici traže ostavku Krivokapića

Svet 11. apr. 202119:07 > 19:23
Podeli:
Zdravko Krivokapić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građani Podgorice počeli su okupljanje kako bi krenuli u automobilsku kolonu ulicama grada, čime je počeo protest grupe građana, protivnika Vlade Zdravka Krivokapića, od koje traže neopozivu ostavku. Inicijativni odbor slobodnih građana u petak je uputio zahteve premijeru Zdravku Krivokapiću dajući mu rok od tri dana da odgovori na njih, a u suprotnom najavljuju radikalizaciju protesta. Ključni zahtev je da Vlada odbaci sporne izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, ili da ih donese uz učešče poslanika suverenističkog bloka i, posebno, predstavnika svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Grupa građana pod nazivom „Crnogorsko proleće“ poručuje da ne pripadaju političkim partijama i interesnim grupacijama oko njih, javlja sajt „cdm.me“.

Učesnici skupa nose crnogorske zastave, komitske i NATO zastave, kao i krstaš barjak, a iz automobila puštaju patriotske pesme.

I danas su, kao i juče, građani, pristalice predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, blokirali put Podgorica – Nikšić kod Bogetića, zbog čega su krivično procesuirane dve osobe, protiv devet lica su podnete prekršajne prijave.

„Inicijativni odbor slobodnih građana“, kako sebe nazivaju građani koji su blokirali put, ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko vlada ne ispuni njihove zahteve.

U nepotpisanom dopisu „inicijativnog odbora slobodnih gradana Crne Gore“ ranije je navedeno da se blokade sprovode „zbog perfidnih namera vlade, kojima kroz izmene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak“.

Okupljeni su tražili i da se premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je navodno pretio.

Podsećamo da je Inicijativni odbor slobodnih građana u petak uputio zahteve premijeru Zdravku Krivokapiću dajući mu rok od tri dana da odgovori na njih, a u suprotnom najavljuju radikalizaciju protesta.

Oni će do kraja dana odlučiti šta dalje, budući da nisu dobili odgovor od premijera.

Poručili su da neće odustati i da će se svim demokratskim sredstvima boriti za državu.

Oni su ponovili da ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune do sutra, da će građanski protest biti radikalizovan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar