Oko 3.500 kompanija tužilo Trampovu administraciju

Svet 26. sep. 202000:17
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TAMI CHAPPELL

Oko 3.500 američkih kompanija, među kojima su Tesla i Ford, tužili su u protekle dve sedmice administraciju predsednika Donalda Trampa zbog uvođenja taksi na uvoz robe iz Kine, u vrednosti većoj od 300 milijardi dolara.

Tužbe su predate Sudu za međunarodnu trgovinu, a u njima se za treću i četvrtu rundu taksi na kinesku robu optužuju američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer i Carinska i granična zaštitna agencija, prenosi Rojters.

U tužbama se tvrdi da Trampova adminstracija nije uvela takse u propisanom dvanaestomesečnom periodu i da nije ispoštovala administrativne procedure.

Pročitajte još:

Tužbe se odnose na dve grupe, poznate pod nazivima Lista 3 i Lista 4A.

Prva podrazumeva takse od 25 odsto na robu vrednu oko 200 miliardi doara, a druga taksu od sedam i po odsto na robu u vrednosti od oko 120 milijardi.

Tužbe su, između ostalih, predali i Volvo grupa Severna Amerika, lanac za maloprodaju auto delova Pep bojs, proizvođač odeće Ralf Loren, Sisko grupa, proizvođač gitara Gipson i Lenovo.

Pre deset dana Svetska trgovinska organizacija je saopštila da su Sjedinjene Države prekršile njena pravila uvođenjem taksi na robu iz Kine.

Tramp insistira na taksama i tvrdi da su one opravdane zbog toga što Kina krade američku intelektalnu svojinu i primorava američke kompanije da joj prenose tehnologiju, ako hoće da dobiju pristup kineskom tržištu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar