OHR nudi izlaz iz krize u BiH: Kompromis za povlačenje Inckovog zakona

Svet 10. dec. 202109:38
Podeli:
Kristijan Šmit Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

OHR nudi kompromis za povlačenje Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida. Za taj uslov potrebno je donijeti novi u Parlamentu BiH. Ponuda stiže uoči posebne sjednice NSRS, na kojoj je zabranjeno prisustvo OHR-u.

PROČITAJTE JOŠ:

Dan uoči početka posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, OHR, odnosno visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Kristijan Šmit, ponudio je izlaz iz krize. Ukoliko Parlament BiH usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, poručuje da će „Inckov zakon“ biti prošlost.

„Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon, kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca“, napisao je Šmit u pismu poslanicima Parlamenta BiH, poručujući da je uloga parlamenta da pokuša doneti vlastiti zakon, te da je poželjno koristiti demokratski i institucionalni proces, što neće biti lako, prenosi Dojče vele.

„Biću spreman da ukinem postojeći zakon kada na snagu stupi novi, usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine“, napisao je Šmit.

Valentin Incko Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Fijasko ili istorija

Indikativno je da Šmit šalje pismo, samo nekoliko časova pre početka posebne sednice Narodne skupštine, na kojoj su na dnevnom redu informacije o vraćanju nadležnosti sa države na entitet, u oblasti pravosuđa, indirektnih poreza, vojske i bezbednosti. Ukoliko danas budu usvojeni, Vlada RS imaće obavezu da zakonski uredi ovu oblast, u periodu koji će biti definisan.

Za srpske parlamentarce na državnom nivou, tačnije one iz koalicije okupljene oko SNSD-a, poziv Šmita je pokušaj izvlačenja iz situacije koju su sami stvorili. Sa druge strane opozicija u RS, upozorava na održavanje sednice u Banjaluci, navodeći da se radi o igri vladajuće partije, koja neće doneti ništa dobro Republici Srpskoj. Predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, upozorava SNSD da nije svestan opasnosti u koju sve uvode.

„Ja mislim da svi idu grlom u jagode, sve se kreira u jednoj glavi i sve polazi od jednog čovjeka. Mislim da je to strašno loše za celu našu Republiku“, rekao je Šarović za BN televiziju.

„Sednica je u rangu istorijske“, odgovara prvi čovek SNSD-a, Milorad Dodik. Poručuje da je ona od suštinskog značaja za budućnost i prava dobijena Ustavom. Upozorio je na opoziciju koja, kako je rekao, radi u službi stranaca i na različite načina pokušava da umanji snagu održavanja ove posebne sednice.

Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

OHR-u zabranjeno prisustvo

Za dodatno zaoštravanje odnosa između OHR-a i RS, pobrinuo se potpredsednik Narodne skupštine, Denis Šulić (SNSD), koji će predsedavati današnjoj sednici, umesto Nedeljka Čubrilovića, koji ima zdravstvenih problema. Nakon što je OHR poslao obaveštenje da će prisustvovati današnjoj sjednici, Šulić je zabranio prisustvo predstavnicima OHR-a.

„Kancelarija OHR-a, poslala je službi Narodne skupštine obavještenje da će njihov predstavnik prisustvovati sednici. Napominjem da to nije bio ni zahtev, ni molba, već obavještenje. Kao predsedavajući, obavestio sam ih da im to nije dozvoljeno“, rekao je Šulić, uz obrazloženje da je nedopustivo da OHR ili bilo ko drugi, na ovaj način komunicira sa Narodnom skupštinom.

„S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik, pa samim tim i njegova kancelarija, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sednici“.

Nakon pisma Kristijana Šmita, i spekulacija posljednjih dana o spremnosti na kompromis sve tri strane, ali uz ustupke svakoj od njih, analitičari veruju da će u konačnim odlukama Narodne skupštine, biti ostavljen prostor za dijalog a da zakazanu sednicu moraju održati.

„Jer oni koji su pokrenuli tu inicijativu, ne mogu dopustiti sebi tu vrstu narušavanja imidža, da sada potpuno odstupe pod pritiscima i pretnjom sankcijama“, zaključuje politička analitičarka Tanja Topić.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar