Oglasio se zamenik komandanta bataljona Azov: Još uvek smo u fabrici

Svet 19. maj. 202223:17
Podeli:
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Svjatoslav Palamar, zamenik načelnika puka Azov, objavio je video obraćanje u trajanju od 18 sekundi u kome je rekao da su on i drugi komandanti još uvek na teritoriji fabrike. "U toku je određena operacija čije detalje neću iznositi. Hvala celom svetu i hvala Ukrajini na (vašoj) podršci", rekao je on, preneo je Rojters. Nije jasno koliko je boraca ostalo unutra.

Zamenik komandanta puka Azov, Svjatoslav Palamar objavio je na Telegramu video poruku u kojoj kaže: „Slava Ukrajini! 85. je dan rata. Rukovodstvo i ja smo u prostorijama fabrike Azovstal. Dešava se određena operacija, čije detalje neću iznositi. Zahvaljujem se celom svetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se“.

To je preneo BBC koji navodi da nije jasno na koju operaciju misli.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 771 borac iz puka Azov predao prethodnog dana, čime je ukupan broj onih koji su se predali od 16. maja porastao na 1.730.

Ukrajinski zvaničnici su odbili da komentarišu, rekavši da bi to moglo da ugrozi napore spasavanja.

Denis Pušilin, šef separatističke Donjecke Narodne Republike koju podržava Rusija, a koja sada obuhvata Mariupolj, rekao je da se više od polovine boraca predalo i da su nepovređeni odvedeni u kaznenu koloniju u blizini Donjecka koji kontroliše Rusija.

"Neka se predaju, neka žive, neka se pošteno suoče sa optužbama za sve svoje zločine", rekao je on.

Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Rusiji je potreban Mariupolj, jedna od glavnih ukrajinskih morskih luka, kako bi učvrstila svoju kontrolu nad teritorijom koju je zauzela duž obale, dopirući sve do zapada do anektiranog Krima.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski kaže da su poslednji branioci Mariupolja redovni vojnici, kao i pripadnici Nacionalne garde, kojoj pripada i puk Azov – nacionalni heroji i da se nada da će moći da budu razmenjeni za ruske zarobljenike.

Foto: Printscreen AP/video

Moskva prikazuje ovaj puk kao jednog od glavnih počinilaca navodnog radikalnog antiruskog nacionalizma i neonacizma koji preti ukrajinskim ljudima koji govore ruski.

Jedinica, formirana 2014. za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, poriče da je fašistička, rasistička ili neonacistička.

Kremlj je saopštio da će prema borcima biti postupano u skladu sa međunarodnim normama.

BONUS VIDEO: Predaja ukrajinskih boraca iz Azovstala i zbrinjavanje ranjenika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar