Oglasio se vlasnik hrama u kojem je živeo preminuli dečak iz Pule

Svet 02. okt. 202114:06
Podeli:
Foto:Srecko Niketic/PIXSELL

U hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima u Hrvatskoj gde je živela šesteročlana porodica čiji je 15-godišnji sin preminuo pre tri dana u pulskoj Opštoj bolnici, kažu da niko nije znao šta se događa, niti su znali da je dete bolesno. Predsednik udruženja Vaišnavsko društvo Vladimir Radeka uverava da ni roditelji dečaka, kojima je tokom subote određen istražni zatvor, ni on nisu bili upoznati da je tinejdžer bolestan. Tvrdi da je dečak uvek bio mršav i da na njemu ništa nije bilo čudno.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nikad nije bilo pitanja ni govora o tome da iko odbije lekarsku pomoć. Naprotiv, čim je potrebno, treba se obratiti lekaru. A kako će se interpretirati, videćemo nakon lekarske obdukcije iako su lekari rekli da je preminuo zbog dijabetesa. No, niko nije znao da dete ima dijabetes. To su lekari rekli nakon reanimacije. Ne znam da li je dete bilo pre na nekim kontrolama. A svaki građanin je slobodan, a uticaj koji ja mogu imati je u vezi duhovne prakse i meditacije te moralnih načela. A ostalo je svako slobodan da radi kako hoće“, kazao je Radeka.

Dan pre bio u školi

Rekao je da je detetu bilo loše taj dan, a da je dan ranije bio u školi, prenosi Jutarnji list.

„Niko nije pokušavao da leči dete ne znam jesu li roditelji pokušali ayurvedski da leče dete. No, ne znači da ako je ova tradicija iz Indije, da neko obavezno mora ići kod ayurvedskih lekara. To nigde ne stoji. I nikog ne uveravamo kako bi se neko trebao liječiti. Čovek treba imati svoju slobodu“, kazao je predstavnik udruženja zajednice u Šikićima koja praktikuje bakti jogu.

Trenutno je u njihovom centru 12 osoba. Objasnio je da je dečak u trenutku kada je došla hitna pomoć bio u sobi s majkom i još jednim članom zajednice.

Jako mršav i visok

„Dečak je uvek bio jako mršav i visok. To što je on taj dan imao proliv i povraćao i što je majka bila uz njega i davala mu čajeve i nešto da pojede i bila uz njega celu noć dok se odmarao i spavao, što ujutro kada je videla da teško diše, pozvala hitnu pomoć…. To što su oni bili iznenađeni i šokirani kako je on iscrpljen i kako skoro ne diše, a ko ne bi bio šokiran? Svi smo videli da je dete mršavo, ali izgleda da niko nije primetio da je tako loše“, tvrdi Radeka.

„Nama je svima to neobično. I ja sam došao na kraju u tu sobu, ali što smo mogli napraviti ako imate mrvicu religioznosti? Obratiti se bogu. A to se može samo pohvaliti, a ne izvrtati to i reći da je neko nezainteresovan za pomoć. Mislite da je nama stalo da neko umre? Mi nismo fanatici. To nije neka crna magija. Oni nisu znali šta se događa s njihovim detetom. Da sam video da je to drugačije, ne bi dete bilo ovde. Ne bih to dozvolio“, objasnio je Radeka zašto niko nije pozvao pomoć i zašto su se svi molili kada je došla hitna.

Kazao je da se kao čelnik udruženja ne oseća odgovornim niti krivim, i da mu je teško. Kazao je i da bi, da je znao šta se događa, preduzeo nešto.

Opasnost od uticanja na svedoke

Roditelji nesrećnog 15-godišnjaka u subotu ujutro su dovedeni na pulski Županijski sud gde im je sudija istrage zbog opasnosti od uticaja na svedoke odredila pritvor.

Advokat Siniša Milevoj potvrdio je da je sudija istrage odredila istražni zatvor zbog opasnosti uticaja na svedoke i trajaće dok se ne ispitaju svedoci.

„Zbog tajnosti postupka ne mogu vam davati daljnje informacije“, kazao je advokat koji zastupa roditelje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar