Oglasio se Lukašenko: Prešli ste crvene linije

Svet 26. maj. 202111:05
Podeli:
Lukašenko
Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK / BELTA POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko oglasio se danas prvi put nakon što je po njegovom naređenju prizemljen avion Rajanera i uhapšen opozicioni novinar Roman Protaševič. Zapadne zemlje otužile su Belorusiju za otmicu aviona, EU je uvela i sankcije, a Lukašenko na sve to kaže: "Protivnici žele da uguše Belorusiju".

PROČITAJTE JOŠ:

Lukašenko, često nazivan i „zadnji evropski diktator“, optužio je „protivnike naše zemlje“ da žele „da zadave (uguše) Belorusiju“. Pritom je optužio sve kritičare da su „prešli crvenu liniju i potpuno napustili zdrav razum u napadima na Belorusiju“.

Beloruski predsednik takođe je poručio da je pretnja u kojoj se tvrdilo da je na avionu eksplozivna naprava, što su beloruske vlasti navele kao razlog spuštanja aviona u Minsk, došla iz Švajcarske. Takođe je dodao da „spoljne sile“ vode hibridni rat protiv njegove zemlje.

Lukašenko je poručio i da je „apsolutna laž“ da je borbeni avion MiG 29 prisilio avion Rajaner na sletanje:

„Ja sam zakonito postupao da zaštitim naše ljude“, kazao je Lukašenko pa potom i uhapšenog aktivistu i novinara Protaševiča optužio za podsticanje „krvave pobune“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar