Oglasio se Čović: Cenim to što radi Milanović, očekujem usaglašavanje politike

Svet 17. maj 202215:39 > 15:41
Podeli:
Dragan Covic
Dragan Čović Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović pozvao je danas iz Viteza na zajedništvo hrvatskog naroda, odgovarajući na novinarske upite i jučerašnju izjavu predsednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Milanović je juče Čovića i Hrvatski narodni sabor pozvao da se izjasne slažu li se s njegovom politikom i idejom o blokiranju ulaska Finske i Švedske u NATO dok se ne izmeni izborni zakon u BiH.

„Čuo sam izjavu predsednika Republike Hrvatske i cenim ono što on radi u poslednje vreme. Nezgodno je medijski raspravljati oko ideja, elemenata kako zaštititi poziciju hrvatskog naroda. Drago mi je da je on pokazao poseban interes za poziciju hrvatskog naroda u BiH, time snažno mobilizovao i građanstvo u RH, pa i predstavnike Hrvata u BiH.

Dragan Čović Foto: Russian Foreign Ministry Press O / TASS / Profimedia

Ono što dodatno očekujem od svega jeste da sve inicijative koje idu, pa i ove diplomatske kad je u pitanju Finska i Švedska, moraju biti usuglašene unutar hrvatske spoljne politike, tada imaju šansu za uspeh i siguran sam da je najvažnije danas očuvati zajedništvo unutar hrvatskog naroda u BiH. Ali, bilo bi još vrednije kad bi se taj element zajedništva, odnosa prema BiH i Hrvatima u BiH, video kroz sve institucije RH i snažno pozivam na to", rekao je Čović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodao je kako je u redovnoj komunikaciji i s predsednikom i s premijerom Hrvatske.

"Redovno smo u komunikaciji s Milanovićem, preko vikenda me kontaktirao pa smo i o ovome pričali, kao i s predsednikom Vlade RH i HDZ-a. I ja sam predsednik HDZ-a, ta komunikacija postoji i s njim sam razgovarao na ovu temu. Jasno mi je kazano da moramo dati puni doprinos da se na bilo koji način ne podelimo oko pitanja kao što su - hoće li neko sutra ući u neku asocijaciju, bilo ona sigurnosna ili je u pitanju neki drugi aspekt. Jednostavno, očuvati naše zajedništvo i ne sme nas nijedna tema podeliti", istakao je Čović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar