OEBS: Omogućiti slobodno informisanje

Svet 19. mar. 202018:58
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posmatrači slobode izražavanja i govora u medijima iz UN, Inter-američke komisije za ljudska prava i predstavnici za slobodu medijima u OEBS, u saopštenju ističu da je pravovremeni pristup istinitim informacijama veoma važan.

„Pre svega, suštinski je važno da vlade saopštavaju istinite informacije o opasnosti od koronavirusa. Sve vlade su u obavezi po Zakonu o ljudskim pravima da dostavljaju pouzdane informacije na svima dostupan način i obezbede dostupnost informacijama onima koji imaju ograničen pristup Internetu ili onima sa teškoćama koje otežavaju pristup“, kaže se u izjavi.

Dodaje se da je od izuzetne važnosti da ljudi imaju pristup Internetu u vreme krize.

„Ključno je da se vlade uzdrže od blokiranja pristupa Internetu. U takvim slučajevima vlade treba da kao prioritet obezbede pristup najbržem i najrasprostranjenijem Internet servisu. Posebno u vanrednim situacijama kada je pristup informacijama od izuzetnog značaja, ozbiljnije restrikcije u pristupu Internetu ne mogu se pravdati javnim mirom i redom ili nacionalnom bezbednošću“, navodi se.

Osim toga, kaže se u saopštenju, vlade moraju da ulože izuzetan napor da zaštite rad novinara.

„Urgiramo da sve vlade snažno implementiraju svoje zakone o slobodi medija i tako osiguraju da svi, posebno novinari, imaju pristup informacijama“, navode.

Dodaje se da lažne informacije o pandemiji mogu izazvati paniku i nemir i ugroziti zdravlje. U tom smislu, kaže se u saopštenju, izuzetno je važno da se vlade i Internet kompanije pozabave dezinformacijama tako što će za početak one davati pouzdane podatke.

Još se dodaje da je neophodno da se pravo na privatnost, nediskriminacija, zaštita novinarskih izvora i druge slobode striktno štite.

„Zahvaljujemo se svom medicinskom osoblju i zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji fronta u lečenju obolelih“, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram