OEBS: Stranke u Bosni i Hercegovini krše predizborna pravila

Svet 13. okt. 202021:31 > 21:38
Podeli:
Kathleen Kavalec
Foto:N1

Šefica Misije OEBS u BiH Katlin Kavalec izjavila je danas da je upoznata sa brojnim nepravilnostima u izbornom procesu u BiH, ističući da je važno da se sve nadležne institucije angažuju, međusobno komuniciraju i reše sve probleme. Prema njenim rečima, CIK je doneo odluku da objavi spisak birača koji su se registrovali za glasanje van zemlje, da građani mogu proveriti da li su na spiskovima kako bi se smanjila mogućnost izborne krađe.

Ona je ocenila da su brojni problemi u vezi sa izborima u ovom periodu mogli da se reše ili izbegnu boljom organizacijom.

„Bilo je mnogo problema ove godine, počevši sa usvajanjem budžeta. Pandemija je uzrokovala velike probleme. Pozvali smo nadležne institucije da ih reše“, izjavila je Kavalec za regionalnu N1 televiziju.

Prema njenim rečima, centralne institucije BiH trebalo je da obezbede novac za kupovinu zaštitne opreme za biračka mesta, ali je to spušteno na opštinske organizacije.

„Mislim da će većina opština rešiti probleme, ali se bore sa tim. Sve se moglo izbeći boljom organizacijom“, rekla je Kavalec.

Govoreći o sastanku sa glavnom tužiteljkom BiH, zamenikom direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i predsednikom CIK-a, ona je navela da je cilj bio da se pomogne u komunikaciji institucija radi prevencije izbornih krađa.

„Ohrabreni smo stavovima koje smo čuli. Upoznati smo sa podizanjem dve optužnice u Brčkom i Sanskom Mostu iz prošlog izbornog ciklusa. To je problem kojim se moramo pozabaviti“, navela je Kavalec.

Dodala je da je upoznata i sa brojnim izveštajima o nepravilnostima i krađama identiteta.

Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

„Važno je da se sve nadležne institucije na svim nivoima angažuju i komuniciraju, da bi rešili sve probleme. Mi ćemo pomoći. Dobili smo obećanje vlasti da će zajednički raditi na rešavanju ovih problema“, izjavila je Kavalec.

Prema njenim rečima, CIK je doneo odluku da objavi spisak birača koji su se registrovali za glasanje van zemlje, da građani mogu proveriti da li su na spiskovima kako bi se smanjila mogućnost izborne krađe.

„Bilo je primera prevare i krađe, ako nadležni ne reaguju na proaktivan način – problem će biti samo gori“, dodala je Kavalec.

Birački spisak, prema njenom mišljenju, morao bi da bude javan.

„To je naše mišljenje, javni spis. Ako sud donese suprotnu odluku, naše uverenje je da propise treba menjati. Glasači moraju proveriti da li je njihov identitet zloupotrebljen“, poručila je Kavalec.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar