Održan Prajd u Zagrebu, prisustvovali brojni političari

Svet 03. jul. 202120:05
Podeli:
Zagreb, parada ponosa, prajd, lgbt
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Oko 2.000 građana učestvovalo je na gej paradi u Zagrebu, koju su svojim dolaskom podržali potpredsednik Vlade Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i brojni političari s levog političkog spektra.

Povorka je u pratnji policije, bez značajnijih incidenata, prošla centralnim gradskim ulicama, od Ruzveltovog trga do parka Ribnjak gde je održan završni program. U 20. Povorci ponosa u Zagrebu mogli su da učestvuju samo oni sa digitalnom EU kovid potvrdom koja sadrži podatke o preboljevanju, vakcinisanju ili negativnom PCR testu u poslednjih 48 sati. Više desetina redara proveravalo je imaju li svi valjane potvrde.

Učesnici su nosili zastave duginih boja i brojne transparente na kojima se isticalo „Ljubav ne pita šta je ispod haljine/pantalona“, „Ponos bez predrasuda“ i „Ljubav se ne leči“.

Potpredsednik Vlade Boris MIlošević izjavio je da je došao da podrži različitost i ravnopravnost.

„Da svi pojedinci i društvene grupe u Hrvatskoj uživaju isti nivo slobode i jednakosti, da niko zbog svoje različitosti, veroispovesti, etničke pripadnosti ili polne orijentacije, ne bude izložen govoru mržnje ili bilo kakvom drugom zločinu iz mržnje“, rekao je Milošević novinarima.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević naglasio je da Zagreb pokazuje da je otvoreni grad.

„Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Prajde u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao poslanik i sad kao gradonačelnik“, rekao je Tomašević novinarima.

On je poručio da nova gradska vlast želi da pokaže da „niko ne sme da bude diskriminisan po bilo kojoj osnovi“.

Organizatori okupljanja istakli su u proglasu da je proteklih 20 prajdova učinilo Zagreb i Hrvatsku „boljim, demokratičnijim, radosnijim mestom za život svih građanki i građana“.

„Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo“, navodi se u proglasu koji je pročitan na skupu.

Istaknuto je, međutim, i da njihove borbe nisu završene.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar