Odloženo usvajanje zabrane komemoracije u Blajburgu

Svet 04. jun. 202019:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEX HALADA

Na zahtev vladajućih partija, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, odloženo je usvajanje inicijative za zabranu komemoracije u Blajburgu na Odboru za unutrašnjo-politička pitanja austrijskog parlamenta.

Protekle nedelje su sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), odlučile da podnesu zajedničku inicijativu za zabranu godišnjeg ustaškog okupljanja u Blajburgu, kojom pozivaju ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da razmotri sve pravne mogućnosti da se taj skup zabrani od iduće godine.

Ta inicijativa trebalo je da se nađe na dnevnom redu jučerašnje sednice Odbora za unutrašnjo-politička pitanja parlamenta, ali je usvajanje odloženo na zahtev OVP i Zelenih, sa obrazloženjem da je potrebno formulacije zahteva proveriti i doraditi do sledeće sednice krajem juna ili početkom jula.

U debati o inicijativi, koja je održana kasno sinoć, OVP i Zeleni su istakli da im je inicijativa važna, ali da se ne radi o jednostavnom poduhvatu.

Poslanici Andreas Minih i Volfgang Gerstl iz OVP su ukazali da se ne smeju dovoditi u pitanje osnovna prava i slobode, kao što su pravo na okupljanje i veroispovesti, te su dodali da je policija ionako proteklih godina nadzirala ustaški skup, te kažnjavala svako kršenje zakona.

Poslanica Zelenih Eva Ernst Dzidzic ukazala je da je neophodno uzeti u obzir mnoge izazove, kao što je i Evropska konvencija o ljuduskim pravima, jer se udruženje, koje organizuje skup, dobro organizovalo da zaobiđe zabranu održavanja.

Po oceni većine poslanika opšta zabrana je sada jednostavnija, jer se od 2019.više ne radi o verskom skupu.

Poslanici FPO Hanes Amesbauer i Kristijan Ris ocenili su da je inicijativa ionako problematična.

„Ne mora se voleti manifestacija u Blajburgu, ali je sloboda okupljanja ekstremno važna ustavom zaštićena vrednost, koja ne sme da se minira usvajanjem nekih inicijativa“, naglasili su oni.

Usvajanje inicijative mogla bi voditi ka zabrani i drugih skupova, ukazali su oni.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je formiranje interdisciplinarne radne grupe, uz uključenje Ministarstva spoljnih poslova i Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, sa ciljem raztranja pravne situacije.

On je naglasio da je stvar veoma kompleksna i da se moraju poštovati vladavina prava i Ustav.

Na sednici Odbora bilo je i raspave o inicijativu SPO i Neos sa ciljem sprečavanja planirane akcije transakcije zemljišta oko  na kojem se održava komemoracija u Blajburgu.

Naime SPO i Neos strahuju da bi organizatori okupljanja, kupovinom daljih nekretnina mogli zaobići zabranu okupljanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar