Odgovor jednog dečaka otkriva traumu dece iz Petrinje

Svet 09. jan. 202113:03
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada ga pitate kako se zove, trogodišnji dečak iz okoline Petrinje kaže da se zove Potres.

Pročitajte još:

A kako se mama zove?

Isto Potres.

Skromni vokabular mališan je ovih dana, teško traumatizovan razaranjima u svojem gradu, sveo na samo jednu reč, piše Jutarnji list. Njegova malo starija sestra upala je u stanje koje psiholozi nazivaju „regresija“. Ponovo je počela da mokri u snu. Porodica s petoro dece već deset dana živi u kombiju, a jedino se otac povremeno usudi da uđe u kuću.

Svi znamo da su srušene kuće i da su ljudi neretko i gladni, ali jako se malo govori o mentalnom zdravlju koje bi, ako se na vreme ne reaguje, kod stanovnika zemljotresom pogođenih područja moglo biti teško narušeno. Mobilni timovi su jako važni jer posećuju ljude koji su pod velikim stresom, po potrebi odvoze i na bolničko lečenje, a veliku pažnju pridaju radu s decom, koja se s ovolikom količinom straha često teže nose od odraslih.

„Dve starije ćerke relativno se dobro nose s ovom situacijom, ali najmlađima je jako teško. Bude se na svaki mali potres. Pokušavamo da ih smirimo, zadržimo optimizam, ali verujte da nije lako. Saznali smo da postoje mobilni timovi koji pružaju pomoć u ovakvim situacijama, pa smo odlučili da ih nazovemo“, ispričao je otac za Jutarnji list, pokazujući kombi koji je uredio kao maleni apartman, a pomoću drvenih klupica osigurao je i da nijedno od dece tokom spavanja slučajno ne padne sa sedišta i povredi se.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar