Odbrana planine Sinjajevina: Biser prirode ili vojni poligon

Svet 19. okt. 202016:54 > 13:05
Podeli:
Foto: Vjesti.me

Cela Crna Gora stala je u odbranu planine Sinjajevina zbog planiranog održavanja vojne vežbe, koju lokalno stanovništvo neće dozvoliti. Ovaj biser prirode, izvore vode i nepregledne pašnjake, meštani su spremni da odbrane po svaku cenu.

Petar Glomazić iz GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“ tvrdi da postoji i jedan neistraženi areheološki lokalitet. Uprkos protivljenju stočara, ekoloških aktivista i zaljubljenika u prirodu, Vojska Crne Gore planira da izvrši vežbu gađanja minobacačima na Sinjajevini. Vojska stočare svakodnevno upozorava da se sklone sa planine, ali oni tvrde da su uznemireni i da ne daju svoju planinu.

Pročitajte još:

Branitelji Sinjajevine četvrti dan zaredom čekaju crnogorsku vojsku da dođe na tu planinu, ali ih oni samo nadleću iz vazduha.

U odbranu planine uključili su se političari, ali i crkva.

Naime, lider platforme “Crno na bijelo” Dritan Abazović rekao je da bi kao ministar odmah povukao odluku da Sinjajevina bude vojni poligon i da će to biti urađeno ko god da bude ministar.

“To se lako rešava, mi imamo nekoliko predloga gde bi mogle da se održavaju vežbe. Jedan je teren u blizini Nikšića, drugi u blizini Bjelopavlića. Ne mogu sad da preciziram gde tačno kako ne bih izazvao javnu polemiku, ali sa sigurnošću tvrdim da ima rešenja”, rekao je Abazović za TV Vijesti.

On je dodao da je Crna Gora ustavno uređena kao ekološka država i da je NATO spreman da se prilagodi specifičnostima.

“Mi samo treba da procenimo šta nam je bolje: da imamo poligon ili da imamo drugi najveći pašnjak koji je netaknut, tu je računica vrlo jednostavna, a Vojska može trenirati i negde u regionu”.

Ocenio je da odlazeći ministar odbrane Predrag Bošković urušava ugled jedne institucije i radi nešto krajnje neodgovorno.

Takođe, mandatar za sastav Vlade, Zdravko Krivokapić, istakao je da su čuvari Crne Gore i njenog suvereniteta meštani Sinjajevine, a ne bahati pojedinci iz odlazeće vlasti, koji lažnim parolama pravdaju svoje greške.

„Vlast koja je uspela da suprotstavi svoj narod vojsci tog istog naroda, morala je da ode! To crnogorska istorija ne pamti“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević, za Nova.rs kaže da je logično rešenje pronaći drugu lokaciju za ovakvu vrstu vežbe.

„Nigde nije zakucano da vojna vežba mora da se održi na Sinjajevini. Građani su protiv toga, imaju dobre razloge i logično je da se pronađe druga lokacija za ovakvu vrste vežbe. Tvrdoglavost odlazeće vlasti DPS-a je neviđena, naročito je njihovo postupanje neprihvatljivo kada je očigledno da nikakav argument nemaju. Inače, planina Sinjajevina je jedna od najlepših u Crnoj Gori, ima nekoliko vrhova preko 2000 metara, na Sinjajevini ima mnogo izvora vode i dobro je da se taj predeo sačuva od zagađenja što znači da je neprimereno tamo organizovati vojnu vežbu. To je dakle, ekološki važna tačka u Crnoj Gori i treba izmestiti vojne vežbe na drugu lokaciju“ objašnjava Pavićević.

Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije poručio je da će vojna vježba na Sinjajevini, ukoliko bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu i da su obavezni da daju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu.

Foto:E-Stock/Petar Jovanović

„Oni su je sagledali kao neprocenjivi biser u vencu lepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane. Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinskog i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne sme se skrnaviti i trovati. Kroz celu našu prošlost ona je kao majka izobilno hranila pokoljenja naših predaka, bila pribežište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine. Njene lekovite trave, čist vazduh i vode, nezagađene livade i pašnjake treba po svaku cenu sačuvati radi zdravlja i opstanka našeg i budućih naraštaja. Kontaminirati vojnim dejstvima i borbenim sredstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore znači zagaditi i nju i najvažnije reke kod nas: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu, što je zločin sa nesagledivim posledicama po život i zdravlje ljudi“, istakao je nedavno Joanikije.

Foto: Shutterstock

On je dodao da razumevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanje i osposobljavanje njenih pripadnika, ne može se dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive.

„Da se time zada smrtni udarac razvoju stočarstva u Crnoj Gori, da se ova znamenita gora izbriše sa turističke mape i da se ponize svi oni koji Sinjajevinu sa njenim bogatstvima i živonosnim lepotama doživljavaju kao svoj neotuđivi i nepovredivi zavičaj ma gde se oni nalazili i živeli. Veliki je broj već od ranije korišćenih vojnih strelišta po Crnoj Gori, koja nesumnjivo mogu podmiriti pomenute potrebe naše Vojske, a da se Sinjajevina ostavi na miru, da se ne truje i ne razara. Radostan što je veliki broj pametnih i savesnih ljudi i udruženja blagovremeno ukazao na opasnost od neprimerenih vojnih planova sa Sinjajevinom, pridružujemo se svima koji je dosledno štite sa nadom da ćemo svi zajedno shvatiti njen značaj i zaštititi njenu lepotu, pamćenja, znamenja i neprocenjiva bogatstva“, poručio je Joanikije.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar