Odbor Senata jednoglasno: Dženet Jelen za ministra finansija

Svet 23. jan. 202101:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Odbor za finansije američkog Senata jednoglasno je odobrio kandidaturu Dženet Jelen za ministarku finansija, ukazujući da će lako dobiti saglasnost u Senatu. Nova ministarka finansija pozvala je sinoć poslanike u Kongresu da dejstvuju obimnim korona paketom podrške, ističući da ekonomske koristi od toga daleko nadmašuju rizike od povećanja tereta duga.

Republikanci su istovremeno izrazili rezervu zbog ambicioznih planova predsednika Džoa Bajdena za povećanje pomoći tokom pandemije, ulaganja u infrastrukturu i povećanja poreza.

„Nema sumnje da je kvalifikovana za ovu ulogu“, rekao je konzervativni republikanski senator Džejms Lankford, napominjući da postoje neslaganja u politici sa Dženet Jelen.

Nova ministarka finansija pozvala je sinoć poslanike u Kongresu da dejstvuju obimnim korona paketom podrške, ističući da ekonomske koristi od toga daleko nadmašuju rizike od povećanja tereta duga.

Tokom obraćanja u Kongresu, koje je trajalo više od tri sata, bivša predsednica Federalnih rezervi (FED) iznela je viziju o jačem angažovanju Ministarstva finansija na planu agresivnog smanjenja ekonomske nejednakosti, borbe protiv klimatskih promena i „kineskih nelojalnih trgovinskih praksi i subvencija“.

Jeleno (74) će Bajdenu staviti na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo i ekonomsku ekspertizu, ali i ugled koji je izgradila u američkom Kongresu, u međunarodnim finansijskim i poslovnim krugovima.

Jelen će biti prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi ministarstvom finansija, Federalnim rezervama i odborom ekonomskih savetnika u Beloj kući.

Džanet Jelen je 2014. godine upisana u američku istoriju kada je postala prva žena na čelu Federalnih rezervi, međutim tadašnji predsednik Donald Tramp nije joj ukazao poverenje, pa je 2018. godine odlučio da je smeni sa tog položaja, a na njeno mesto postavi dosadašnjeg šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar