Od savetnika do neprijatelja: Hoće li Kamings srušiti Borisa

Svet 28. maj. 202116:26
Podeli:
Dominc Cummings Foto:EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Britanski premijer Boris Džonson je pod sve većim pritiskom zbog eksplozivnih optužbi bivšeg savetnika Dominika Kamingsa koji bi posle njihovog otvorenog sukoba mogao da iznese još štetnije informacije koje bi mogle da ugroze njegovog bivšeg šefa, pišu svetski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Još na talasima uspešnog vakcinisanja u Velikoj Britaniji, Džonson se sada suočava s nezgodnim pitanjima kako su on i drugi visoki zvaničnici odnosili prema naporima za lobiranje u vladi, piše Njujork tajms, uz ocenu da mnoštvo poslova između vlade i kompanija počinje da uzima danak kod premijera koji rado krši konvencije, prenosi RSE.

Dominik Kamings, bivši glavni savetnik britanskog premijera Borisa Džonsona, izneo je pre nekoliko dana u svedočenju pred parlamentarnim Odborom za zdravstvo i socijalnu negu i nauku i tehnologiju, niz optužbi protiv Džonsona za katastrofalno upravljanje pandemijom. Sa gotovo 128 hiljada umrlih, Ujedinjeno Kraljevstvo ima peti najviši broj umrlih od kovida-19 u svetu. Tvrdio je da su ljudi nepotrebno umirali zbog loših odluka Borisa Džonsona tokom pandemije.

Boris Džonson Foto:EPA-EFE/Pippa Fowles / No10 Downing Street

Tokom eksplozivnog svedočenja u parlamentarnoj istrazi, Kamings je naslikao premijera kao glavog krivca koji nije pogodan za visoke funkcije u državi.

„U osnovi sam ga smatrao nesposobnim za posao i pokušavao sam da stvorim strukturu oko njega kao bi zaustavio izuzetno loše odluke“, rekao je Kamings o tome zašto je ostao u Dauning Stritu.

Među najopasnijima je tvrdnja da su dok su se države poput Tajvana zaključavale početkom 2020. godine, Boris Džonson je odbacio koronavirus kao zastrašujuću priču, ističući da je pitanju nešto poput svinjskog gripa.

Prema rečima njegovog bivšeg savetnika, Džonson je hteo da ide i na televiziju uživo kako bi mu bila ubrizgana korona da dokaže svoju poentu – da kovid-19 nije opasan.

Kada su druge nacije sprovodile dobro osmišljene pandemijske planove, Džonson je odlazio na dvonedeljni odmor dok su drugi donosioci odluka uživali na skijanju u Alpima, ističe Kamings. Ni na trenutak nije bilo panike ni zabrinutosti, prenosi abc.net.au.

Boris Džonson Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Britanci su ostali nesvesni da će ih virus u jednom momentu teško pogoditi. Ako se može verovati Kamingsu, ostali su izloženi i ranjivi, i nije bilo plana da se nacija „spasi“.

Ali najoštrije reči su sačuvene za ministra zdravlja Meta Henkoka za kojeg je Kamings rekao da bi trebalo da bude otpušten zbog najmanje 15 ili 20 stvari, uključujući i laganje na vladinim sastancima.

Jedini razlog zbog kojeg je zadržan kao ministar zdravstva je taj što bi navodno mogao da se iskoristi kao žrtvene jagnje u javnoj istrazi pandemije sledeće godine, ističe Kamings. Sa druge strane, Džonsonov portparol je rekao da premijer ima puno poverenje u svog ministra zdravlja.

Od desne ruke do neprijatelja

Dominik Kamings se smatra glavnim mozgom iza Borisa Džonsona i pobede konzervativaca na izborima 2019. godine. Kako je moguće da se sada okrenuo protiv čoveka kome je predao premijersku fotelju?

Dominic Cummings Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kamings je istakao da se njegova veza sa Džonsonom pogoršala u julu prošle godine, a do 31. oktobra joj nije bilo spasa. Kamings je izašao na vrata Dauning Strita poslednje put dve nedelje kasnije.

Još jedan faktor je tome doprineo, a radi se o Džonsonovoj verenici Keri Simonds, za koju Kamings kaže da pokušava da postavi svoje prijatelje na određene poslove, prenosi abc.net.au.

Reakcija Džonsona i Dauning Strita

U otvorenom sukobu Džonsona i mozga njegovih političkih pobeda, premijer može najviše da izgubi ako njegov bivši savetnik nastavi da iznosi optužbe, potkrepljene tekstualnim porukama ili imejlovima, o onome šta se događalo od dolaska Kamingsa u Dauning strit u julu 2019. do njegove smene u novembru 2020, piše Fajnenšl tajms.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Iznenađujuća odluka Dauning strita u petak, 23. aprila, da krene u bitku s Kamingsom, identifikujući ga kao izvor procurilih navoda, stvorila je asimetričnu borbu između bivšeg savetnika s puno tajni koje treba ispričati i malo toga za izgubiti, i, s druge strane, nosioca najviše funkcije u zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Još od Kamingsovog odlaska iz Dauning strita, Džonson je zabrinut šta bi mogao da uradi njegov bivši glavni pomoćnik, ukazuje Fajnenšl tajms, navodeći da je proteklih nedelja bezuspešno pokušao da preko posrednika radi na pomirenju.

Šta sve ovo znači za Borisa?

Posle nedelja štetnog curenja, premijer je konačno uzvratio udarac svom bivšem savetniku koji je odgovorio s guštom, ističe Tajms, dodajući da se premijerova kancelarija sprema za još štetnija otkrića pred britanskim poslanicima.

Dominc Cummings Foto:EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Pozivajući se na ljude bliske Kamingsu, londonski list ukazuje da je njegov cilj da predupredi plan „establišmenta“ koji bi mogao da ga pošalje u zatvor, od čega strahuje još otkada su se pojavili detalji o neregularnoj potrošnji novca tokom kampanje za referendum o Bregzitu.

Međutim, kako ocenjuje Tajms, toksičan efekat Kamingsovih napora je destabilizacija premijera i vlade. Savetnici premijera su isuviše svesni da Kamings nema šta da izgubi, a da ima dovoljno „kompromata“ da „uništi“ Džonsona kada bude govorio pred poslanicima, prenosi RSE.

Džonson je mesecima imao najstabilniji period svoje vlade zahvaljujući uspešnoj kampanji vakcinisanja, ali sada, ističe Tajms, kombinacija Kamingsa, procurilih poruka i navoda o prljavima poslovima prete da ga potope.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar